Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak úgy szórták a pénzt a magyarok a nyár elején

2018.08.03. 10:21

Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a (naptárhatástól megtisztítva) 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ezzel az első féléves növekedés 6,9 százalékos lett - írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A kiigazítatlan adatok szerint az üzletek forgalma - változatlan áron számolva - júniusban 6,5, az első hat hónapban 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 

Leginkább a tartós fogyasztási cikkeket és más nem élelmiszer jellegű termékeket forgalmazó üzletek forgalma nőtt, júniusban 10,8 százalékkal, ami január óta a legnagyobb növekedés. Az év első felében 9,9 százalékkal nőtt az iparcikk üzletek forgalma a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva.

Azért élelmiszerből is többet vásároltak a magyarok, mint egy évvel ezelőtt, ezek fogyasztása júniusban 2,6 százalékkal nőtt. Igaz, ez átlag alatti emelkedés az első hat hónapban és messze elmarad az előző havi 5,5 százalékos növekedéstől. Az élelmiszerboltok forgalma 4,3 százalékkal nőtt az év első felében. Üzemanyagból sem vettünk olyan sokkal többet a nyáron, az 5,8 százalékos júniusi növekedés elmaradt az első fél év 7,5 százalékos átlagától.