Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Itt a vége: Görögország megkapta a mentőcsomag utolsó részletét

2018.08.06. 23:18

Folyósította a harmadik görög mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét az euróövezeti állandó mentőalap (ESM), miután júniusban jóváhagyták azt a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminiszterei.

„Az utolsó kifizetés és a végső értékelés pozitív lezárása azt az üzenetet küldi, hogy Görögország hosszú utat tett meg az utóbbi években. Kifizetődött a görögök elkötelezettsége és kemény munkája " – jelentette ki Klaus Regling, az ESM vezérigazgatója. Szerinte a program augusztus 20-ai lejárta mérföldkő lesz az országnak, viszont bizonyítania kell a partnerei és a piacok előtt, hogy elkötelezett a reformok megőrzése mellett.

Az utolsó részletként kapott 15 milliárd euróból 9,5 milliárdot arra fordítanak, hogy 24 milliárd euróra duzzasszák fel az ország készpénzkészletét, ami elegendő 22 hónapon át a harmadik segélyprogram lejárta után is. A maradék 5,5 milliárd a lejáró tartozások törlesztésére szolgál.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból, írja az MTI.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia. Az út rögös volt, út közben kétszer is majdnem kitették Athént az euróövezetből.