Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindegy lesz, mennyit keresnek a nyugdíjasok

2018.08.06. 12:32 Módosítva: 2018-08-07 11:55:28

Megszűnik a kereseti korlát a nyugdíj mellett dolgozóknál – írja a 24. hu egy társadalombiztosítási szakértő az Adózónán megjelent írására hivatkozva.

A már elfogadott jövő évi adótörvények alapján a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasoknál (öregségi nyugdíjasok), és a negyven év munkaviszonyt felmutató nőknél nem kell munkáltatói közterheket fizetni, így nem számít majd, és bejelenteniük sem kell, mennyit keresnek.

Változik még, hogy a fenti kategóriákba esőknek nem kell jelenteniük, hogy mennyi a fizetésük és megszűnik az a nehézség is, hogy eddig a nyugdíjba lépőknek egy napra meg kellett szüntetniük minden kereseti tevékenységüket, hogy másnaptól újrakezdhessék azt (a biztosításijogviszony-mentesség miatt).

Fontos, hogy a jövőre életbe lépő munkáltatói szochomentesség és a munkavállalói járulékmentesség azonban csak a Munka Törvénykönyve szerinti jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasokra vonatkozik, a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas vállalkozókra nem. Nekik eddig is járt a szochomentesség, és továbbra is fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.