Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cégek negyede beruházásokat halasztott el a minimálbér-emelés miatt

2018.08.07. 15:38

A minimálbér 2018-as emelésére a cégek részéről az volt a leggyakrabb reakció, hogy a minimum felett keresők bérét is emelték, de a tervezett létszámfelvétel elhalasztása (32-32 százalék), és a tervezett beruházások elhalasztása is jellemző volt az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérésében megkérdezett cégek 24 százalékának esetében – írja a Portfolio.hu.

Az intézet kérdőívére 3274 vállalatvezető válaszolt. A felmérésből kiderül az is, hogy a cégek 13 százaléka a jutalmak csökkentése mellett döntött, és kb. minden tizedik cég módosítja a béremelésben érintett dolgozók munkakörét, feladatait, csökkenti egyéb juttatásaikat, vagy részmunkaidős foglalkoztatásba helyezi őket.

Elbocsátásokra viszont csak a cégek 3 százaléka kényszerül a minimálbéremelés miatt.

A felmérés alapján kiderül az is, hogy az 50 főnél kisebb méretű vállalkozások nagyobb mértékben, míg a nagyobb cégek kisebb mértékben hajtották végre, illetve tervezik végrehajtani a vizsgált intézkedéseket, és hogy leginkább a 10 fő alatti vállalkozások voltak kénytelenek valamit tenni, hogy ki tudják gazdálkodni az emelést.

A gazdasági ágazatok szerinti bontás alapján az látszik, hogy a béremelés hatására leginkább a kereskedelem területén tevékenykedő vállalkozások tervezik a vizsgált lépések végrehajtását. A külföldi és magyar tulajdonban lévő cégek között ilyen tekintetben nincs nagy különbség, viszont az látszik, hogy  minimálbéremelés legkevésbé a döntően exportáló cégeket érinti.