A cégek negyede beruházásokat halasztott el a minimálbér-emelés miatt

2018.08.07. 15:38

A minimálbér 2018-as emelésére a cégek részéről az volt a leggyakrabb reakció, hogy a minimum felett keresők bérét is emelték, de a tervezett létszámfelvétel elhalasztása (32-32 százalék), és a tervezett beruházások elhalasztása is jellemző volt az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérésében megkérdezett cégek 24 százalékának esetében – írja a Portfolio.hu.

Az intézet kérdőívére 3274 vállalatvezető válaszolt. A felmérésből kiderül az is, hogy a cégek 13 százaléka a jutalmak csökkentése mellett döntött, és kb. minden tizedik cég módosítja a béremelésben érintett dolgozók munkakörét, feladatait, csökkenti egyéb juttatásaikat, vagy részmunkaidős foglalkoztatásba helyezi őket.

Elbocsátásokra viszont csak a cégek 3 százaléka kényszerül a minimálbéremelés miatt.

A felmérés alapján kiderül az is, hogy az 50 főnél kisebb méretű vállalkozások nagyobb mértékben, míg a nagyobb cégek kisebb mértékben hajtották végre, illetve tervezik végrehajtani a vizsgált intézkedéseket, és hogy leginkább a 10 fő alatti vállalkozások voltak kénytelenek valamit tenni, hogy ki tudják gazdálkodni az emelést.

A gazdasági ágazatok szerinti bontás alapján az látszik, hogy a béremelés hatására leginkább a kereskedelem területén tevékenykedő vállalkozások tervezik a vizsgált lépések végrehajtását. A külföldi és magyar tulajdonban lévő cégek között ilyen tekintetben nincs nagy különbség, viszont az látszik, hogy  minimálbéremelés legkevésbé a döntően exportáló cégeket érinti.