Árpád
-2 °C
4 °C

A Balaton megtelt, sokan az autójukban alszanak a parton

2018.08.07. 06:35

A hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága, és a tó körül csaknem lehetetlen szállást találni – írta kedden az MTI a szállás-, kemping- és strandüzemeltetők információi alapján. Hoffmann Henrik, a 23 tagszervezetet, illetve közel 3 ezer, turizmusban érdekelt balatoni vállalkozót tömörítő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke szerint pedig

Idén akár két számjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál.

Rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magánszálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból. Hoffmann szerint nagyon nehéz ezekben a napokban szállást találni a Balatonnál,

akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé.

A szálláshelyek bővülésére 2020-tól lehet számítani, így a következő időszak sürgető feladata lesz a régió közlekedési, parkolási gondjainak megoldása.

Hibátlan a Balaton vize

Hoffmann túlzónak nevezte a nyár eleji, munkaerőhiány miatti aggodalmakat, hiszen szerinte 

a vendéglátóhelyek egyre magasabb színvonalon, felkészülten teljesítenek.

A forgalomnövekedés nemcsak a hőségnek, hanem annak is köszönhető, hogy „sok az izgalmas, színes program", a strandok, közterek fejlesztései miatt a régió egyre vonzóbb. És nem utolsósorban

a Balaton vízminősége annak ellenére is hibátlan, hogy százezrek fürdőznek benne.

A balatoni strandok óriási hétvégi forgalomról számoltak be. A keszthelyi strandok látogatottsága például rekordot döntött szombaton, az átlagoshoz képest mintegy 30 százalékkal többen váltottak jegyet, a 3500 ember befogadására alkalmas Városi Strandon szombaton telt ház volt. A Helikon Strandon – amelyet többnyire a helyiek látogatnak – az átlagosnál mintegy 30 százalékkal többen fürödtek ezen a napon.

Siófokon az esőzések miatt a város két fizetős strandjának eddigi forgalma valamivel elmaradt a tavalyitól, de ezt még ellensúlyozhatja, ha augusztusban száraz, meleg marad az idő. A hétvégéken 60 százalékkal több a strandoló, mint hétköznap, főleg hőségriadó idején. A legutóbbi hétvégén csaknem megtelt a 13 500 főt befogadni képes Nagystrand, a Plázs.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek azt írta, hogy hőség idején megnőnek a legutolsó pillanatokban leadott foglalások az olyan szállodáknál, amelyeknek van medencéjük, vagy a közelükben strand található – a tavaly augusztusi foglalásokkal összehasonlítva 5-10 százalékkal nőtt az ilyen szálláshelyek kihasználtsága.  Az utóbbi egy-másfél hétben megszaporodtak az akár csupán három napon belüli foglalások, amelyek egyébként ritkák a szállodáknál.

A hotelek nem robbantottak bankot

A Balaton déli partjának legnagyobb szállodája, a 271 szobás, 4 és 5 csillagos minősítésű szálláshelyeket adó hotel Azúr értékesítési igazgatója, Sternóczky Balázs arról számolt be az MTI-nek, hogy a kapacitáskihasználtságuk eddig a tavalyi évhez hasonlóan alakult, a bevételük azonban nőtt, mivel átlagosan 8 százalékkal emelték az árakat. A külföldi vendégek aránya valamivel csökkent, jelenleg 35 százalék. Továbbra is a német turisták száma a legmagasabb, és a korábbi éveknél többen jönnek Szlovákiából, Cseh- és Lengyelországból.

Lengyel Ernő, az Anna-bálokat rendező, négycsillagos, százszobás, vendéglőt is üzemeltető balatonfüredi Anna Grand Hotel tulajdonos vezetője arról számolt be, hogy szerény, 3-4 százalékos forgalomnövekedést terveztek erre az évre, amit eddig teljesítettek. Az áraikat átlagosan egy-két százalékkal emelték. Az éttermi áfacsökkentést teljes egészében a bérek emelésére fordították. A szakképzett munkaerőhiány és az emelkedő munkabér komoly probléma – jelezte Lengyel Ernő, hozzátéve: az idén eddig még sikerült megoldaniuk, de nincs a rendszerben több tartalék. Júniusban 80, júliusban 90 százalék körül alakult a kapacitáskihasználtságuk, a hétvégén viszont már telt házzal üzemeltek. Vendégkörüknek tíz éve még a fele, az idén mintegy 35 százaléka külföldi, a legkülönbözőbb országokból.

Székely Ferenc, a nyolc kempinget üzemeltető Balatontourist Kft. általános igazgatóhelyettese az MTI-nek azt emelte ki, hogy egyre több a környékbeli programokhoz, fesztiválokhoz kapcsolódó szállásigény. Az idén eddig több mint 80 ezer vendég mintegy 300 ezer vendégéjszakát töltött el az egységeikben. Az augusztus 5-ig összegzett adatok szerint

a vendégszám 0,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A külföldi vendégek aránya az idén 40 százalék, ami csekély emelkedést mutat. A legtöbben Németországból, Dániából, Hollandiából, Csehországból, Lengyelországból és Ausztriából érkeztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?