Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási tojásgyár miatt pánikol a Magyar Idők

2018.08.09. 09:07

Van különbség német befektetés és német befektetés között, van olyan, amelyet a kormánnyal együtt ünnepel a kormánysajtó (lásd: BMW), és olyan, amelyről hosszú cikkben aggodalmaskodik. Ez utóbbi egy Vas megyébe tervezett óriási tojófarm, amelyről a Magyar Idők írt nagyon hosszú és elég negatív hangvételű cikket. 

A tojófarm, vagy inkább tojásgyár, amelyről a cikk szól, a Vas megyei Mikosszéplak határában épülne, és tényleg óriási lenne, a tervek szerint kezdetben 450 ezer, hosszabb távon pedig akár 900 ezer tojó is tojhatná benne a tojásokat. Az üzemet egy Duna Tojás Kft. nevű, győri székhelyű cég építené, amelynek viszont egy Stefan Pohlmann nevű német üzletember a tulajdonosa. A beruházása már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, bár az ezeket kiadó kormányhivatal igyekezett hangsúlyozni a Magyar Időknek, hogy még lehet fellebbezni, a cég képviselői szerint pedig még egy engedélyre várnak, aztán kezdenék az építkezést. 

A Magyar Idők cikke szerint a beruházással több baj is van. Egyrészt alaposan felforgathatja a tojáságazatot, a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint egy ilyen hirtelen kialakított, nagy létszámú telep a magyar tojástermelők számára "hátrányosan rendezné át az ágazati struktúrát". a magyar termelők képviselői attól is tartanak, hogy akkora új termelő kapacitás jön majd létre, aminek komoly piacbefolyásoló ereje lehet, amivel szintén rosszul járnak a magyar versenytársak. 

A lap szerint maga a befektető is gyanús, mert Stephan Pohlmann édesapja, Anton Pohlmann ugyanis a cikk szerint több botrányba is keveredett és már több uniós országban és az Egyesült Államokban is eltiltották a nagyüzemi állattartástól. A család már korábban is próbált Magyarországon üzemet nyitni, de akkor a helyiek tiltakozása miatt ez meghiúsult. 

A Magyar Idők cikke szerint a helyiek most is tiltakoznak, a környékbeli Hosszúperesztegen aláírásgyűjtésbe is kezdtek a lakók. Nekik azzal van bajuk, hogy az üzem miatt sok kamion terhelné a környék útjait, meg aztán büdös is lenne közel egymillió tyúk. 

A cég képviselője azt mondta, szerinte jót tenne a környék gazdaságának az üzem, amelyben úgy 25 embert foglalkoztatnának, de a közeli takarmánykezelő üzemekben és keltetőkben is lesznek új munkahelyek, ha megnyílik az üzem.