Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vesztésre állnak a balatoni szőlők a méregdrága nyaralókkal szemben

2018.08.10. 10:04 Módosítva: 2018-08-10 10:30:03

Úgy tűnik, túl szépek a Balaton-felvidék szőlőhegyei ahhoz, hogy szőlő nőjön rajta, a panorámás szőlőbirtokokat ugyanis egyre-másra vásárolják fel a gazdag nyaralni vágyók. A Világgazdaság cikke szerint a környéken folyamatosan bukkannak fel a hivatalosan gazdasági épületnek számító nyaralók, amelyeknek tulajdonosait nem igazán érdekli maga a borászat, így a megvásárolt szőlőst leginkább kivonják a termelésből. Emiatt a tendencia miatt pedig az egekbe emelkedik a szőlőterületek ára, a cikk szerint 

van olyan szőlős, amelynek hektárját 100 millió forintért árulják.

Ez azt jelenti, hogy azok a gazdák, akik nem a nyaraló biodíszletének tartanák a szőlőt, hanem tényleg művelnék a bort csinálnának belőle, kiárazódnak a piacról, mert ilyen árak mellett esélytelen, hogy versenyezni tudjanak a városi gazdagokkal. A borászok szerint pedig a hatóságok, földhivatal, az önkormányzatok és a hegyközségek szemet hunynak afölött, hogy sorra épülnek a "gazdasági épületek", amikben aztán a nyaraláson kívül más tevékenység nem folyik. 

Éppen ezért több szervezet, mint a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex eredetvédelmi kezdeményezés és a Rizling Generáció egyesület egyeztetést kezdeményezett Nagy István agrárminiszterrel, aki állítólag nyitott is a találkozóra. A Balaton-felvidéki borászok korábban azt kérték, hogy vezessenek be teljes építési tilalmat a környéken, mert úgy látták, csak így lehet megakadályozni a szőlőterületek ilyen felvásárlását.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.