Jenő
-2 °C
6 °C

Rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között

2018.08.15. 11:05

Közzétette a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya, milyen eredménnyel zárultak a magyar cégek körében végzett ellenőrzéseik, a jelentést a Napi.hu szemlézte. 

Ennek alapján az eredmény továbbra is lesújtó, a 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, ami 74,7 százalékos aránynak felel meg.

Azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.

A rossz számokra némi magyarázattal ugyan szolgálhat az, hogy a hatóság emberei direkt az utóbbi években rosszul szereplő szektorokat (építő-, feldolgozó- és gépipar, mezőgazdaság, egészségügy) ellenőrizték.

Jó hír azonban, hogy látszik némi csökkenés éves összevetésben: egy évvel ezelőtt még 78,3 százalék, két éve pedig 81,2 százalék volt azon vállalkozások aránya, ahol szabálytalanságot talált a hatóság. Az ellenőrzések során 161 375 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, ebből 108 467 főnél (az összes ellenőrzött 67,2 százaléka) találtak valamilyen szabálytalanságot. Rossz hír ugyanakkor, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 28,5 százaléka volt súlyos szabálytalanságnak kitéve.

A legtöbb intézkedés a nem megfelelő munkaeszközök (az összes intézkedés 9,9 százaléka) miatt történt, amit a villamosbiztonsági hiányosságokra (9,7 százalék) született intézkedések követnek. Az összefoglalóból kiderül, hogy 11 195 úgynevezett kiemelt munkavédelmi intézkedést is hozott a hatóság. Ezek azok az esetek, amelyek a munkavállalók életét, testi épségét, egészségét jelentősen veszélyeztető munkáltatói szabályszegésekre utalnak.

A hatóság konkrét példákat is hozott a szabálytalanságokra. Gyakran előfordul, hogy a magasban végzett munkáknál nincs vagy nem megfelelő a leesés elleni védelem, vagy ha van is, sokszor a dolgozók egyszerűen nem használják. A mélyépítési, közműépítési földmunkáknál sok esetben elmaradt a munkagödrök, illetve a munkaárkok dúcolása, elkerítése. Ez azért is veszélyes, mert a közúti forgalom sokszor közvetlenül a munkagödör mellett halad, jelentősen megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét.

Mindezek miatt a hatóság 8727 úgynevezett munkavédelmi döntést hozott, de a döntéseknek mindössze 2,5 százaléka vont maga után - figyelmeztetést követően - pénzbeli szankciót. Az idei első félévben munkavédelmi bírságot 52 962 400 forint, közigazgatási bírságot 1 358 000 forint, míg eljárási bírságot 1 870 000 forint értékben szabtak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?