16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Görögország elindulhat felfelé

GettyImages-1019904796
2018.08.21. 12:49 Módosítva: 2018.08.24. 09:29

Lezárták a harmadik segélyprogramot nyolc éven belül - jelentették be hétfőn.

Görögországnak minden oka megvan rá, hogy jobb napokban reménykedjen, miután sikeresen befejezte az utolsó segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból - mondta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kedden Ithakán. „Új nap virradt az országunkra, történelmi nap. A recesszió, a megszorítás és a társadalmi pusztítás programjainak ideje végre véget ért. Országunk visszanyeri jogát, hogy saját maga formálhassa jövőjét” - hangsúlyozta televíziós beszédében Ciprasz.

Az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) hétfőn közölte, hogy Görög ország hivatalosan pontot tett hároméves segélyprogramja végére, és sikeresen kilépett belőle. Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görögországnak makrogazdasági kiigazításokra és a bankok feltőkésítésére. A program keretein belül rendelkezésére álló további 24,1 milliárd eurót az ország nem használta fel - közölte a mentőalap.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely "kiengedi" Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból. Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egy héttel ezelőtt egyszerre két fokozattal javította Görögország devizában fennálló szuverén adósosztályzatát, amelyet egyben stabil kilátással látott el. A hitelminősítő az adósi besorolást „B”-ről „BB mínuszra” változtatta. A javítás ellenére az adósosztályzat így is a befektetésre nem ajánlott szinten maradt. Még két osztályzat-javítás kell ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint legalsó határát.

A hitelminősítő előrejelzése szerint idén és jövőre 2,3 százalékkal erősödik a görög gazdaság, 2030-ra pedig 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedés mellett a görög államadósság a GDP 123,3 százalékára mérséklődik az idei 182,7 százalékról.  • Hírek
  • Bankszámla