Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb nehezítés a bolthálózatoknak

2018.08.21. 14:01 Módosítva: 2018-08-21 14:10:14

Szigorodott a plázatörvény, már a felújításhoz is szakhatósági engedély kell - írja a Világgazdaság.

Egy augusztus 13-án kihirdetett kormányrendelet értelmében ezentúl a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknél már olyan átalakításokhoz is szakhatósági engedély kell a jövőben, amelyekhez egyébként nem szükséges építési engedély, magyarán például egy felújításhoz is. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban már belengetett módosításokat, de azt a piac csak jövő januárra várta.

DEBRE20150322006
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A módosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ez üzletet nem lehet a jövőben olyan könnyen átalakítani, felújítani, a raktárból eladóteret csinálni, profilt váltani vagy újramárkázni, ahogy ez a közelmúltbéli felvásárlásokból következne. A Lidl, az Aldi és a Spar vettek nemrégiben át más cégektől üzleteket, így első körben ők a vesztesei a változtatásoknak. A plázastop törvényt 2011-ben lépett életbe, először a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek terjedését gátolta, később, 2015 januárjától a 400 négyzetméternél nagyobbakét. Ezzel a nemzetközi láncok térnyerése csökkent, de a magyarok nem erősödtek meg eléggé, ez lehet a szabályozás mögött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?