Zoltán
-4 °C
9 °C

Jóval drágábbak a budapesti lakások

2018.08.22. 10:02 Módosítva: 2018.08.22. 10:03

Átlagosan 20 százalékkal emelkedett egy budapesti lakás négyzetméterára, de az árban és a drágulás mértékében is nagy különbségek vannak városrészenként – derül ki az Ingatlan.com elmúlt egy évet vizsgáló felméréséből.

tégla.png
  • A legnagyobb emelkedés Hűvösvölgyben volt: a 66 százalékos emelkedés 1,1 millió forint átlagos négyzetméterárat hozott a kerület ezen részén.
  • A második és harmadik legnagyobb emelkedés is a II. kerületben volt: Lipótmezőn 54 százalékos drágulás volt, Rézmálon 45 százalékos.
  • A panellakásoknál a külső kerületekben volt nagyobb emelkedés, a XX. Kerületben például 43 százalékos.
  • Árcsökkenés sehol nem volt, maximum stagnálás.

Budapesten az Ingatlan.com augusztus közepi adatai szerint átlagosan 600 ezer forintért lehet egy négyzetméternyi lakást vásárolni. Az elitrészek mellett a peremkerületekben volt kiugró drágulás. A panellakásokért mindenhol többet kell fizetni, átlagosan 470 ezer forintot négyzetméterenként. A peremkerületekben azonban ennél jóval nagyobb mértékű volt az áremelkedés. A pesterzsébetim a budatétényi és a kőbányai panelek ára nőtt leginkább, de akispesti, újpalotai, józsefvárosi, rákosszentmihályi, békásmegyeri panellakások átlagos négyzetméterára is 30-34 százalékkal emelkedett.

panel.png

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője szerint a nagy presztízsű városrészek kiugró drágulása azzal is magyarázható, hogy az idei év második felében ismét felgyorsult a fővárosi lakáspiac, többek között azért,mert októbertől a hitelfelvétel szabályai is szigorodnak, ezért sokan előrehozzák a későbbre tervezett lakásvásárlást. A külső kerületek áremelkedésének a szakember szerint pedig az az oka, hogy a vevők egy része már csak ezekben tudja megfizetni a lakásárakat.