Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jóval drágábbak a budapesti lakások

2018.08.22. 10:02 Módosítva: 2018-08-22 10:03:36

Átlagosan 20 százalékkal emelkedett egy budapesti lakás négyzetméterára, de az árban és a drágulás mértékében is nagy különbségek vannak városrészenként – derül ki az Ingatlan.com elmúlt egy évet vizsgáló felméréséből.

tégla.png
  • A legnagyobb emelkedés Hűvösvölgyben volt: a 66 százalékos emelkedés 1,1 millió forint átlagos négyzetméterárat hozott a kerület ezen részén.
  • A második és harmadik legnagyobb emelkedés is a II. kerületben volt: Lipótmezőn 54 százalékos drágulás volt, Rézmálon 45 százalékos.
  • A panellakásoknál a külső kerületekben volt nagyobb emelkedés, a XX. Kerületben például 43 százalékos.
  • Árcsökkenés sehol nem volt, maximum stagnálás.

Budapesten az Ingatlan.com augusztus közepi adatai szerint átlagosan 600 ezer forintért lehet egy négyzetméternyi lakást vásárolni. Az elitrészek mellett a peremkerületekben volt kiugró drágulás. A panellakásokért mindenhol többet kell fizetni, átlagosan 470 ezer forintot négyzetméterenként. A peremkerületekben azonban ennél jóval nagyobb mértékű volt az áremelkedés. A pesterzsébetim a budatétényi és a kőbányai panelek ára nőtt leginkább, de akispesti, újpalotai, józsefvárosi, rákosszentmihályi, békásmegyeri panellakások átlagos négyzetméterára is 30-34 százalékkal emelkedett.

panel.png

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője szerint a nagy presztízsű városrészek kiugró drágulása azzal is magyarázható, hogy az idei év második felében ismét felgyorsult a fővárosi lakáspiac, többek között azért,mert októbertől a hitelfelvétel szabályai is szigorodnak, ezért sokan előrehozzák a későbbre tervezett lakásvásárlást. A külső kerületek áremelkedésének a szakember szerint pedig az az oka, hogy a vevők egy része már csak ezekben tudja megfizetni a lakásárakat.