Szeretik a befektetők Kelet-Közép-Európát

2018.08.23. 13:11

2017-ben rekordösszegű magán- és kockázatitőke-befektetés volt a kelet-közép európai régióban – írja friss jelentésében az Invest Europe non-profit szervezet.

Az összesen 3,5 milliárd eurónyi befektetés 13 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A befektetők a fogyasztási cikkek és a szolgáltatások piacán helyezték el a legtöbb tőkét, ezekre a területekre került a befektetések háromnegyede, a technológiai szektorba a teljes összeg 11 százaléka vándorolt.

A lengyelek kapták a legtöbb pénzt (71 százalékot), utánuk Románia, Magyarország és Litvánia következett.

A befektető cégeket képviselő szervezet, az Invest Europe elnöke, Robert Manz elmondta, a térség országaiba fektetett pénzek segítségével regionális, sőt globális sikereket is el tudnak érni a befektetők, akik nagyon jól látják a potenciált Kelet-Közép Európában.

Példaként a cseh Avast Software-t említi, miután a cég a londoni tőzsdén minden idők legsikeresebb tőzsdei kibocsátását produkálta a tech cégek között; a lengyel bolthálózatot, a Dino Polska-t, mert az tőzsdére lépése előtt 630 üzletet tudott nyitni; vagy a román, robotikával foglalkozó UiPath-t, amely egy év alatt megtízszerezte értékét, most 1 milliárd dollárt ér.

A régió befektetései országonként 2014-2017, Forrás: Invest Europe
A régió befektetései országonként 2014-2017, Forrás: Invest Europe
Fotó: Hermann Irén

Az összes magántőke-befektetés 2017-ben 1,3 milliárd euró volt (ez 46 százalékos növekedés), benne a rekordnagyságú 360 millió eurós kockázatitőke-kihelyezéssel. A térségen kívüli európai befektetők 38 százaléknyi pénzt fektettek be, az Európán kívüliek 26 százalékot, élükön az amerikaiakkal.

A régió exitjei 2017-ben 1,3 milliárd eurót tettek ki. A teljes európai piacon az összbefektetés 71,7 milliárd euró volt, ez az utóbbi tíz év legmagasabb összege. Majdnem hétezer vállalat kapott befektetést.