Erzsébet
1 °C
4 °C

Szeretik a befektetők Kelet-Közép-Európát

2018.08.23. 13:11

2017-ben rekordösszegű magán- és kockázatitőke-befektetés volt a kelet-közép európai régióban – írja friss jelentésében az Invest Europe non-profit szervezet.

Az összesen 3,5 milliárd eurónyi befektetés 13 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A befektetők a fogyasztási cikkek és a szolgáltatások piacán helyezték el a legtöbb tőkét, ezekre a területekre került a befektetések háromnegyede, a technológiai szektorba a teljes összeg 11 százaléka vándorolt.

A lengyelek kapták a legtöbb pénzt (71 százalékot), utánuk Románia, Magyarország és Litvánia következett.

A befektető cégeket képviselő szervezet, az Invest Europe elnöke, Robert Manz elmondta, a térség országaiba fektetett pénzek segítségével regionális, sőt globális sikereket is el tudnak érni a befektetők, akik nagyon jól látják a potenciált Kelet-Közép Európában.

Példaként a cseh Avast Software-t említi, miután a cég a londoni tőzsdén minden idők legsikeresebb tőzsdei kibocsátását produkálta a tech cégek között; a lengyel bolthálózatot, a Dino Polska-t, mert az tőzsdére lépése előtt 630 üzletet tudott nyitni; vagy a román, robotikával foglalkozó UiPath-t, amely egy év alatt megtízszerezte értékét, most 1 milliárd dollárt ér.

A régió befektetései országonként 2014-2017, Forrás: Invest Europe
A régió befektetései országonként 2014-2017, Forrás: Invest Europe
Fotó: Hermann Irén

Az összes magántőke-befektetés 2017-ben 1,3 milliárd euró volt (ez 46 százalékos növekedés), benne a rekordnagyságú 360 millió eurós kockázatitőke-kihelyezéssel. A térségen kívüli európai befektetők 38 százaléknyi pénzt fektettek be, az Európán kívüliek 26 százalékot, élükön az amerikaiakkal.

A régió exitjei 2017-ben 1,3 milliárd eurót tettek ki. A teljes európai piacon az összbefektetés 71,7 milliárd euró volt, ez az utóbbi tíz év legmagasabb összege. Majdnem hétezer vállalat kapott befektetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?