Jenő
-2 °C
6 °C

MNB-tiltás és bírság az Atlantic GAM-nak

2018.08.24. 10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 91 millió forint bírsággal sújtotta az Atlantic GAM S.A. társaságot, mert engedély nélkül visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtött – írja határozatban az MNB.

A most zárult vizsgálat megállapította, hogy a társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen fogadott el pénzt az ügyfeleitől, holott a cég nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így engedélyhez vagy bejelentéshez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult. Az MNB már a vizsgálat elindításakor megtiltotta a cégnek, hogy bármely, az MNB engedélyéhet kötött tevékenységet végezzen Magyarországon.

A cég honlapján, közösségi oldalán és hangzatos előadásokon népszerűsítette - többek között magyar ügyfeleknek - befektetését, amely abban állt, hogy egy éves „lekötési idővel” és 90-500 ezer euróig terjedő befektetési összeg fejében heti (!) 4-6 százalékos hozamot. Az eljárás során ugyanakkor nem bizonyosodott be, hogy az ügyfélpénzek befektetése érdekében a társaság ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna. A jegybank az ügyben büntetőfeljelentést is tett.

A társaság 22 országban is próbálkozott, így az MNB nemzetközi bejelentést is tett, tovább határozatában véglegesen megtiltotta az Atlantic GAM-nek a jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását, emellett 91 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott vele szemben.

Számított a bírságnál, hogy a társaság a korábbi ideiglenes eltiltó végzés ellenére is folytatta működését, a jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett. Súlyosító körülménynek számított továbbá, hogy tevékenységét széles körben – a spanyol Questra World Global SL társasághoz köthető MLM rendszer segítségével – hirdette, ügyfeleiben a jogszerű működés hamis látszatát keltette, valamint az MNB által előírt adatszolgáltatást nem teljesítette.

Mint arra a jegybank már többször felhívta a befektetők figyelmét, az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, és kevésbé tudják így megvédelni a befektetőket. Érdemes ezért egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt ellenőrizni, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és szerepel-e a jegybank nyilvántartásaiban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?