Cecília
4 °C
6 °C

Leszerepelt 3 nagy állami cég az ÁSZ ellenőrzésén

2018.08.28. 13:05

A 2017 óta a régészeti koordinációért felelős Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t ellenőrizte az Állami Számvevőszék, és számos hibát talált az állami vállalat működésben. Az ÁSZ a 2013-2016-os időszakot vizsgálta, ekkor még a Budavári Kft. a Forster Központ alegységeként működött, állami vagyontárgyakra vonatkozó projektek kivitelezési, valamint az elkészült fejlesztések tekintetében üzemeltetési, hasznosítási feladatokat látott el.

Az ÁSZ közleménye szerint a vizsgált időszakban a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. a működését megalapozó szabályozást nem alakította ki. A jogszabályban előírt szabályzatok hiányában a számviteli elszámolások és a vagyon nyilvántartása nem volt szabályozott.

A cég vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert számviteli beszámolói leltárral nem voltak alátámasztva. Az üzemeltetésből fakadó nyilvántartási és leltározási kötelezettségeinek nem tett eleget, ezért a közvagyonnal való felelősségteljes gazdálkodás nem volt biztosított. Közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségének a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. nem tett eleget.

Az ÁSZ jelentésében a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. Az Állami Számvevőszék mindezek mellett figyelemfelhívó levéllel fordult a társaság ügyvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

Az ÁSZ két másik állami cég, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és a Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető NKft. 2013-2016-os működésének ellenőrzését is befejezte. A Millenáris park szomszédságában levő területeken végzett munkálatok lebonyolításért felelős cég vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, az éves beszámolók mérlegtételeit a jogszabályi előírások ellenére leltárral nem támasztotta alá. Szinte ugyanez elmondható az oktatással, képességfejlesztéssel foglalkozó Neumann Kft.-ről is, mely a bevételeket és ráfordításokat – az értékcsökkenési leírás kivételével – bizonylatokkal nem támasztotta alá, így a jogszabályi előírás ellenére az éves beszámolókat nem bizonylatokkal alátámasztott, szabályszerűen vezetett kettős könyvvitel adatai alapján készítette el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?