Jenő
-2 °C
6 °C

Idén eddig 10 napon járt utasok nélkül a felcsúti kisvasút

2018.08.30. 10:14

Az elmúlt egy évben 8,2 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút, ami pont kétszer annyi, mint amekkora mínuszt a működése első 14 hónapjában hozott össze. 2016-os indulása óta így már 12,3 millió forint veszteséget termelt a 600 millió forint EU-s támogatásból épült kisvasút – írja az Átlátszó.hu.

A lap közadatigénylésben kikérte a kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA), hogy 2017. július 1. és 2018. június 30. között mennyi bevétel származott a jegyértékesítésből, és mennyibe került a kisvasút üzemeltetése.

A válaszból az derült ki, hogy az elmúlt egy évben a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a működtetés viszont 26 millió forintba került. Az alapítvány ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a veszteséget adományokból fedezik. "Általánosságban megállapítható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazatokhoz. Megtérülése csak hosszabb távon képzelhető el" - írták.

Az Átlátszó arra is rákérdezett, hogy ugyanebben az időszakban naponta hány jegyet adtak el, és naponta hány vonat közlekedett. A válasz alapján összesen 31 898 jegyet adtak el, a legtöbb jegy, 1500 darab 2017. december 2-án, a háromnapos Mikulás-ünnepség középső napján fogyott. A válaszból az is kiderült, hogy 2018 májusában és júniusában összesen 10 napon utasok nélkül jártak a vonatok.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?