Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

800 milliós kárt okozott egy csaló befektető

2018.09.07. 15:56

800 millió forint kárt okozott befektetési csalásokkal egy budapesti nő, aki ellen vádat emelket - írja közleményében a fővárosi főügyészség.

Az 57 éves nő munkakörénél fogva csak életbiztosításokat köthetett, 2007 és 2015 között megbízási jogviszonyban állt egy biztosító társasággal, de jogosultsága életbiztosítások értékesítésére terjedt ki, befektetési tanácsadást egyáltalán nem végezhetett és nem ajánlhatott befektetési lehetőséget a biztosító nevében. Ennek ellenére több mint 100 embernek - családtagjainak, barátainak, és más ügyfeleinek - olyan befektetési lehetőségeket kínált, amik vagy nem is léteztek, vagy amelyekre nem volt jogosultsága.

Az ügynek 118 sértettje van, a vádlott nekik összesen több mint 800 millió forint kárt okozott.

A vádlott három fajta befektetési lehetőséget is kínál családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, a gyülekezete tagjainak és olyan ügyfeleinek, akikkel bizalmi viszont alakított ki:

  • Azt ígérte, hogy befektetési alapokba történő teszi az ügyfelek pénzét, magas hozamokat ígérő megbízási szerződéseket kötve a sértettekkel. Később meggyőzte őket arról, hogy a tőke, valamint a hozamok bent tartásával még magasabb hozamra számíthatnak. 
  • Ajánlott gépjármű befektetést is, vagyis olyan, magas hozamot ígérő befektetéseket, amelyen keresztül egy autót vagy egy autóra elég pénzt kapott volna az ügyfél.
  • Az aranybefektetés volt a harmadik, amit behazudott az ügyfeleinek a vádlott. Itt rövid időn belül rendkívül magas hozamot ígért, eszerint az átadott összeg 6 hónapon belül akár 3-4-szeresére is nőhetett.

Persze a nagy hozamokat ígérő befektetések nem léteztek, a vádlott csak elrakta a pénzt. A vádlott a készpénzek átvételéről legtöbbször átvételi elismervényt állított ki, szerződéseket töltött ki, illetve egy általa hivatkozott társaság honlapján több ügyfelét is regisztrálta, mindezt azért, hogy a sértettek bizalmát elnyerje. 

A vádlott kezdetben egy klasszikus piramisjáték mintájára az egyes ügyfeleknek fizetett némi hozamot a többi ügyfele által adott pénzből azért, hogy meggyőzze őket arról, hogy ő milyen jó befektető, és így az áldozatok barátaiknak és ismerőseiknek is ajánlják a szolgáltatásait. 2015-től viszont különböző okokra hivatkozva már nem, vagy csak késve fizette a "hozamokat", majd 2015 nyarától elérhetetlenné vált.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a vádlottal szemben több mint 100 rendbeli – több esetben jelentős kárt okozó – üzletszerű csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A büntetési tétel öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.