Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most elmennek a magyarok, vagy sem?

DSOKI20180403015
2018.09.18. 11:51

“Megváltozott a trend, évente 20 ezer ember jön haza úgy, hogy utána nem is megy vissza munkát keresni” - ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a hétvégén az MTI szerint. A Portfolio.hu utánajárt, hogy milyen adatok alapján mondta ezt a miniszter és hogy igaza van-e.

A Pénzügyminisztériumtól azt a választ kapták, hogy "a KSH munkerőfelmérésének adatai alapján 2018 első hét hónapjának átlagában havonta mintegy 12 ezerrel csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma, ami 10 százalékot meghaladó átlagos csökkenési ütemnek felel meg. A visszaesés az év első hónapjaiban volt különösen magas, amikor 20 ezres csökkenést is mért a KSH. Ez a csökkenő tendencia 2016-tól már egyre erősebben érezhető, 18 hónapja folyamatosan csökken a külföldön dolgozók száma".

A lap ugyanakkor felteszi a kérdést, meg lehet-e pontosan állapítani a folyamatokat anélkül, hogy további adatokat is megnéznénk. Például, hogy az átmenetileg külföldön dolgozókat azért nem látja-e a statisztika, mert már mondjuk végleg letelepedtek külföldön. Jellemzően 100 ezer körüli munkavállaló az, akik a környező országokban dolgoznak, és rendszeresen hazalátogatnak, illetve nem feltett céljuk a végleges kivándorlás. (A statisztikába azok kerülnek, akiknek van itthon legalább egy rokonuk, akikkel egy háztartásban élnek, tehát lakhatásukat nem számolták fel.)

A lap figyelmeztet, hogy a kivándorlók számát (akik véglegesen elhagyják az országot) ugyanis egy másik statisztika összesíti, amit évente egyszer publikálnak. E statisztika azt jelzi, hogy az elmúlt években csökkent a kivándorlók száma, de igen magas szintről indult a folyamat.

A népmozgalmi statisztika tartalmazza azokat is, akik Magyarországon születtek, valamikor külföldre mentek, és ezt követően visszajöttek.Ez a statisztika töretlen emelkedést mutat, és tavaly már elérte a 20 ezer főt is, ugyanakkor a megelőző időszakban 9-15 ezer között alakult a létszámuk.

Ez a statisztika már a 2017-es évre vonatkozóan egybevág azzal, amit Varga Mihály mondott, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy akik nem dolgoznak éppen most kint, nem mennek-e vissza, hiszen gyakran van szó átmeneti munkáról.

Borítókép: A Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti közötti határátkelőhely MTI Fotó: Sóki Tamás