Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tőzsdére megy az Aston Martin Londonban

2018.09.20. 10:49

Az Aston Martin sportautógyártó első nyilvános részvénykibocsátása október elején lesz a londoni börzén - írja az MTI.

A cég csütörtökön azt közölte, hogy a kibocsátási ár 17,50 font és 22,50 font között várható. Ennek alapján az Aston Martin piaci tőkeértéke mintegy 5,07 milliárd font (azaz 1820 milliárd forint). A végső beárazásra október 3. körül kerül sor.

Az Aston Martin részvényeivel a kereskedés október 8. körül kezdődik, a vállalat mintegy 57 millió részvényét adják el.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.

Az Aston Martin nagy összegeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár lesz.

Az Aston Martin három éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. A walesi gyárban a DBX modellt gyártják majd 2019-től.

Az Aston Martin tavalyi bevétele több mint 1 milliárd dollár volt, nyeresége 244 millió dollár. Tavaly 5117 autót adott el a cég, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a legtöbbet 2008 óta.