Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Remek hír: rekordalacsony kamattal bocsátottunk ki eurókötvényt

2018.09.25. 21:49
Egymilliárd euró összegben, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A bizonytalan fejlődő piaci környezetben ez tényleg remek eredmény.

A magyar eurókötvény-kibocsátás legfontosabb számai szerint

  • több mint 3,8 milliárd eurónyi ajánlat érkezett be az ajánlattételi könyvbe (order book),
  • a magyar állam 1 milliárd eurónyi ajánlatot fogadott el,
  • a kamatszint 1,25 százalék lett.

Pedig a piac már nem hasít

Mindez annak fényében különösen jó hír, hogy az elmúlt négy hónapban, elsősorban a globális kereskedelmi háború várható következményei miatt a nemzetközi invesztorok már nem voltak annyira pozitívak a fejlődő piaci részvényekkel és kötvényekkel.

Június elejétől itthon is voltak kilengések, olykor a reméltnél alacsonyabb érdeklődés jellemezte a hazai állampapír-aukciókat is.

Rekordmélységben a kupon

1,25 százalék – ez lett tehát a nominális kamatszint, és ilyen alacsony kamattal még sem euróban, sem dollárban nem finanszírozhattuk a magyar államadósságot. Természetesen a szakemberek a kamatot aszerint is megcsócsálják ilyenkor, hogy az mennyivel van felette a nemzetközi referenciakamatnak (midswap). A 75 százalékpontos felár is kedvező, de a költségvetés szempontjából a legfontosabb mégis a nominális kamat.

Lebonyolítók

A kibocsátásban három nemzetközi csoport működött közre, a Deutsche Bank, az Erste Bank Group és a J.P. Morgan, mindegyikük visszatérő partnere az államnak. A Deutsche Bank szinte mindig benne van a nagy kibocsátásokban, az Erstét azért fűzi speciális kapcsolat az államhoz, mert a hazai Erstében a bécsi bank és a magyar állam tulajdonostársak, míg a J.P. Morgan korábban a nevével szentesített egy legalábbis kétséges MKB-privatizációt.

További információk

Az ilyen nagy kibocsátásoknál általában a forgalmazók elkísérik a kibocsátó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) embereit egy nemzetközi road-show-ra és a csapat bejárja Párizst, Genfet, Londont és Frankfurtot mindenképpen, de sokszor New Yorkba is átrándulnak.

Nos, úgy tudjuk, hogy ennél a kibocsátásnál most nem volt road-show, mert tavaly egy hasonló, igaz akkor 10 éves papír értékesítése kapcsán már megvolt a szükséges körút, ezúttal csak egy gyors konferencia-beszélgetést szerveztek az állam képviselői pár tucat kiválasztott befektetőnek. A konferencia-beszélgetésen mindig a kibocsátó képviselője kommunikál (vélhetően ezúttal az ÁKK, esetleg a PM vezetői közül valaki).

Pontos számokat nem ismerünk, de állítólag körülbelül 250 ajánlat érkezett, elsősorban európai hosszú távú befektetőktől a magyar papírokra, és ebből majdnem 200-at el is fogadott a kibocsátó.

Önfinanszírozás

Azt hallottuk a piacon, hogy Magyarország iránt már csak azért is fokozott volt az érdeklődés, mert újabban nagyon ritkán, legfeljebb évente egyszer bocsátunk ki devizakötvényt, az elmúlt években ugyanis az önfinanszírozás keretében elsősorban lakossági forintkibocsátásokra ment rá az ÁKK.

Munkamegosztás

A forgalmazók díjazása nem publikus, de egy ilyen munka általában úgy néz ki, hogy a három szereplő három feladatra specializálódik és voltaképpen mindenki, minden befektetővel tárgyal. Ezek a főbb feladatok

  • a jogi, dokumentációs elemek,
  • a kibocsátó segítése a prezentációban, hogy az a nemzetközi befektetők számára könnyen érthető legyen,
  • a logisztikai feladatok, a közlemények, a kommunikáció megszervezése.

Kommentár

A pénzügyminiszter az MTI szerint kiemelte: a kötvény alacsony kamatozása és a magas befektetői érdeklődés egyértelműen mutatja, hogy a befektetők megbíznak Magyarországban. A hírügynökségi jelentés szerint itt némi aktuálpolitikai "Sargentinizés" is következett, de talán mi maradjunk a gazdasági vonalon. A kedvező kamatozású kötvény 2025. október 22-én jár majd le, a pénzügyi teljesítése idén október 2-án fog megtörténni.  • Eladnék
  • Hírek