Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliárdokat bukhat Magyarország egy kormányzati jelentés szerint

2018.09.25. 09:38

Egy a G7.hu által megismert, nem nyilvános kormányzati jelentés szerint a legrosszabb esetben több százmilliárd forint körüli uniós támogatást is bukhat Magyarország a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt. 

A cikk szerint a vita valószínűleg 2019-re is átnyúlik, akadályozva az uniós pénzek beáramlását. Ez gondot jelenthet a költségvetésnek, elszaladhat az államháztartási hiány, mivel az uniós projekteket hazai forrásból előfinanszírozzák. 

Nagyon rossz osztályzat

Az Európai Bizottság tavaly ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) 2015 és 2017 közötti működését.

A bizottság az irányítási és ellenőrzési rendszerre hármas osztályzatot adott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.

A bizottság egyedi közbeszerzési eljárásokat is ellenőrzött, és a 29 közbeszerzés közül 25-ben súlyos szabálytalanságokat azonosított, köztük 6 rendszerszintűt, amelyeket a KFF nem észlelt időben.

A hibák miatt az EB által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, ami az ellenőrzött mintában szereplő szerződések teljes értékének 10,6 százaléka. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. Ezeken túl a bizottság rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart, aminek háromféle módja lehetséges: vagy az összes uniós támogatású szerződést egyenként át kell vizsgálni, vagy reprezentatív mintavétellel megbecsülni a szabálytalanságok hatását, vagy el lehet fogadni a bizottság által megállapított 10 százalékos átalányt. 

Ebből a harmadik út a legegyszerűbb, ebben az esetben a 10 százalékos korrekciót minden, a KFF-ellenőrzésen már átesett eljárásra alkalmazni kellene.

Az érintett szerződések eredetileg becsült összege 4500 milliárd

(bár a végleges szerződések értéke ettől némileg eltérhet), és arról sincs szó a dokumentumban, mekkora lehet ebből az unió által finanszírozott rész, amelyre a 10 százalékot vetíteni kell. A végösszeg tehát 450 milliárdnál kevesebb lehet, az EB korábbi gyakorlata alapján azonban úgy kell számolni, hogy ez ténylegesen elveszik az ország számára.

A további pénzek lehívása is veszélyben

További rossz hír a kormánynak, hogy 3-as besorolás miatt a bizottságnak joga van a kifizetések megszakítására, felfüggesztésére, ami potenciálisan az összes operatív program elszámolását akadályozhatja. Amennyiben ez bekövetkezik a leginkább érintett kettőnél (IKOP és KEHOP), akkor idén 600 millió, 2019-ben további 650 millió euró lehívása hiúsulhat meg. Ha az összes operatív programnál bekövetkezne a legrosszabb, akkor a nem lehívható összeg idén 2,3 milliárd, jövőre további 4 milliárd euró lenne.

A kifizetendő uniós pénzek a viták miatt már most jelentős csúszásban vannak, az előfinanszírozás miatt az egyenleg 1200 milliárd forintos mínuszt mutat a Pénzügyminisztérium havi tájékoztatói szerint. 

A kormány valószínűleg megállapodásra törekszik mind az egyedi, mind a rendszerszintű megállapításokkal kapcsolatban. Előbbire vannak precedensek az előző uniós költségvetési ciklusból, akkor az eredetileg javasolt korrekciót általában sikerült legalább a felére csökkenteni.

A bevándorlással magyaráznák ezt is

A G7 birtokába jutott dokumentum további érdekessége, hogy a kialakult helyzet kommunikációjára is javaslatot tesz. Soha nem találnák ki, milyen módszerrel szeretnék jobb színben feltüntetni ezt a kínos ügyet: 

migránsozással és Brüsszelezéssel. 

A szükséghelyzetben bevethető kommunikációs üzenet a cikk szerint a következő lenne: 

a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni hazánkra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák hazánk ellen eszközként.