Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európai fővárosok árai: Szkopje a legolcsóbb, Monaco a legdrágább

2018.10.01. 20:27
Szálloda, taxi, múzeum, ebéd, kávé, sör – ezek a turisták legfőbb költségei. A Wanderu észak-amerikai turisztikai portál most összehasonlította Európa fővárosait. Meglepő eredmény jött ki, Budapest drágább, mint Luxemburg.

Speciális indexet állított össze a Wanderu.com bostoni központú idegenforgalmi oldal.

Részletes elemzésben mutatta be Európa fővárosainak árait. Az eredmény összességében nem meglepő, a legdrágább városokról, valóban ismert, hogy csillagászati árakkal dolgoznak, nyert Monaco, második Reykjavik (Izland) és a harmadik Dublin (Írország) lett. A legolcsóbbak pedig a szegényebb balkáni államok fővárosai lettek: Szkopje (Macedónia), Pristina (Koszovó) és Podgorica (Montenegró).

Északiak

A sorrendben azonban van néhány vaskos meglepetés, Norvégia például elképesztően drágának tűnik, de e lista szerint tíz európai főváros is megelőzi, a skandináv fővárosok például mind, vagyis Reykjavík mellett Stockholm, Helsinki és Koppenhága is előtte végzett.

Budapest a középmezőnyben foglal helyett, de némi meglepetésre nem csak szegényebb keleti és déli államokat előzünk meg, de olyan hírhedten drága városokat is, mint Luxemburg, Madrid, vagy Moszkva.

A szállás a fő súly

A magyarázat alighanem a turisták fogyasztói kosarában rejlik. A legtöbbet ugyanis minden utazó a szállásra költi, ha ebben visszafogottabb egy város, akkor olcsóbbnak tűnhet.

Miközben amikor megélhetési költségeket nézünk, akkor például Moszkva eléggé elől szokott végezni, mert a lakhatás költségeit erősen megdobja az ingatlanok ára, amely ezen összehasonlításban értelemszerűen nincsen benne. A drága Moszkva pedig azzal lehetett még nagyon sikeres, hogy a közlekedés, legyen szó közösségi közlekedésről, vagy taxiról egy nagyságrenddel olcsóbb a szovjet utódállamokban, mint például Londonban.

Néhány aránypár

Bármilyen költséget is viszonyítunk, a legolcsóbb és a legdrágább városok között bőven lehet egy tízes szorzó. Ha Bakuban, Kisinyovban, vagy Kijevben sörözünk, akkor legalább egy tucat sört vehetünk abból a pénzből, amennyibe Párizsban, vagy Oslóban kerülne egyetlen korsó.

Ankarában tízszer ebédelhetünk meg annyiból, amennyiben Bernben, vagy Vadúzban fáj egy átlagos ebéd.

Egyedül a kávé esetében kisebb a szórás, Tiranában egy euró egy presszó, de még Északon, például Koppenhágába is megkapjuk 4-5 euróért a kávét.