ÁSZ: Nem működött szabályosan az állami hulladékgazdálkodó cég

2018.10.02. 12:45

Nem működött a jogszabályoknak megfelelően az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., a társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű a 2013. december 18. és 2016. december 31. közötti időszakban - ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI beszámolója szerint.

Az ellenőrzésről szóló, kedden közzétett összefoglaló szerint az NHSZ 2013. december 18-án került a magyar állam kizárólagos tulajdonába, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolta. A társaság fő tevékenységi köre vagyonkezelés, közfeladatot nem lát el, közszolgáltatást nem végez, hulladékgazdálkodással összefüggő operatív tevékenységet nem folytat. Ez a cég a tulajdonosa sok vidéki hulladékgazdálkodó cégnek, ezeket menedzseli. Nem összekeverendő ez a cég a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel, avagy az állami kukaholdinggal, amit pár éve hozott létre az állam. 

Az NHSZ mérlegfőösszege 2013-ról 2016-ra elsősorban tőkeemelésekkel, valamint üzletrész-vásárlásokkal 1,7 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra nőtt. Az MNV Zrt. 2014-től összesen 3,4 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a társaságnak.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MNV Zrt. társaság feletti tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. Nem volt szabályos viszont az NHSZ Kft. működése:

  • A társaság 2013 végéig nem rendelkezett számviteli politikával és az annak keretében elkészítendő szabályzatokkal, illetve számlarenddel.
  • A számviteli politika és a pénzkezelési szabályzat nem követte a jogszabályi változásokat, számlarendje nem felelt meg a törvényi előírásoknak, bizonylati rendje továbbra sem volt.
  • A társaság gazdálkodása 2014-ben és 2016-ban nem volt szabályszerű, a személyi jellegű ráfordításokat nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően számolták el
  • A cég az éves beszámoló mérlegét 2013-2014-ben nem támasztotta alá leltárral. A 2013-2014. évi beszámolók közzététele nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő határidőben történt, de 2015-2016-ban már szabályszerűen eleget tett beszámolási kötelezettségének.
  • A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a vagyon nyilvántartása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A támogatási szerződések elszámolása határidőn túl történt.

A megállapítások alapján az ÁSZ az NHSZ Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - közölte a számvevőszék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?