Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jól keres a brit kormány a Facebookon

2018.10.08. 13:21

A Facebook 2017-ben 15,7 millió font adót fizetett az Egyesült Királyságban, ami háromszorosa az előző évben kifizetett összegnek - írja a BBC.

A közösségi média óriás 2016-ban fizetett először a korábbinál lényegesen magasabb összeget, miután a brit kormány a Google után a Facebookot is rákényszerítette a normális adózásra. Az alapprobléma az volt, hogy a Facebook minden országban, ahol jelen van, a helyi reklámpiac egyik főszereplője, hatalmas összegek mennek keresztül rajta, a cég azonban ezt sokáig nem akarta tudomásul venni és csak az ír adózási szabályok szerint gondolt fizetni, arra hivatkozva, hogy a cég székhelye ott van.

A brit kormány 2016-ban tudott megállapodni a Google-lel és a Facebookkal is, hogy brit tevékenységük után is fizetnek adót. A cég angliai irodája marketingtevékenységet, értékesítési és mérnöki feladatokat is ellát az anyacég számára. A Facebook által befizetendő adó így lett 5,1 millió 2016-ban, és nőtt majdnem a háromszorosára, 15,7 millió fontra 2017-ben.

A társaság nyeresége nem nőtt ilyen ütemben: a 2016-os 58,4 millió font után 2017-ben 62,7 millió font volt. A Facebook bevétele 2017-ben 1,2 milliárd font volt. Az adócsökkentésről viszont továbbra sem tett le: 2017-ben 1,48 millió részvényt adott a munkavállalóinak, amivel csökkentette a befizetendő adóját. Brit irodáikban 1290 munkavállalójuk van, 30 százalékkal több, mint 2016-ban volt és idén év végére további ezer embert szeretnének felvenni.

A Facebook adózása Magyarországon is gond.