Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pécsi Stop: a pécsi színházfesztivál szervezői milliókat áramoltattak a saját cégükbe

2018.10.12. 20:09
A pécsi portál a Transparency Internationallel közösen, hosszan tartó adatigénylés révén feltárta, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező közösségi tulajdonú cég tavaly és idén összesen 118 millió forintot pumpált át a vezetők magánvállalkozásába.

A Pécsi Stop internetes oldalnak már régebben feltűnt, hogy a színházi találkozót szervező POSZF (Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit) Kft. leszerződött egy furcsa, Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft. nevű céggel, amelyben mit ad Isten, erős személyi átfedések voltak, vagyis a POSZT vezetői voltak a magáncég tulajdonosai. Kicsit zavaró, de nem elütés van POSZT és POSZF is a sztoriban, aszerint, hogy találkozó, vagy fesztivál van éppen a rövidítésben.

A tulajdonosok

A lap munkatársai igyekeztek megtudni a két szervezet közötti szerződések tartalmát, de a POSZF ezen kérésekre érdemben nem válaszolt. Korábban fesztivált szervező cég közvetlen önkormányzati tulajdonban volt, de a pécsi önkormányzat tavaly a POSZF-ban lévő minősített többségét átadta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek.

Ez a lépés nehezítette az információhoz jutást, de a lap nem adta fel, és továbbra is igyekezett megismerni azzal az Aktorral a viszonyt, amelyben négy tulajdonos bukkan fel

  • Szűcs Gábor "Medve", aki az Aktor ügyvezetője, egyben a POSZT fesztiváligazgatója,
  • Magyar Attila, a POSZF-ot ügyvezető igazgatóként irányító, és még amellett a Zsolnay Örökségkezelő Nkft-nél gazdasági vezetői pozícióban ülő, salgótarjáni lakcímmel rendelkező férfi,
  • Szabó László, az országos színházi találkozó egyik tulajdonos szervezetének, a Magyar Teátrumi Társaságnak a titkára,
  • Kővári Andrásné, akinek egy másik cégében Kővári Zsuzsanna az ügyvezető, a POSZF produkciós igazgatóját is Kővári Zsuzsannának hívják.

Szerződés-kikérések

A szerződésekkel kapcsolatos kérdésekre a válaszok tehát nem érkeztek meg, ezért a pécsi Stop július végén a Transparency International Magyarországhoz fordult segítségért.

Az újabb közérdekű adatigénylésre. a cég azt közölte, hogy kiadja a kért szerződéseket, ám ez 330 ezer forintjába kerül az adatigénylőnek. A Transparency ezért szűkítéshez folyamodott, és végül a csökkentett igénylésben megadott szerződéseket már megismerhette.

Tao és egyebek

Kiderült, hogy a felek 2017. június 20-án (vagyis a tavalyi országos színházi találkozó után 3 nappal) már szerződtek. A POSZF nincs regisztrálva előadó-művészeti szervezetként, emiatt viszont nem tudja a Pécsi Országos Színházi Találkozón bemutatott előadások jegybevételei után visszaigényelni a társasági adókedvezményt - tao -, míg az Aktor regisztrált előadó-művészeti szervezetként erre jogosult.

A szerződés szerint az Aktort azért vonták be, mert ez a cég jogosult a tao-pénzek lehívására, és az innen befolyó pluszösszeggel lehet növelni a színházi találkozó szakmai programjaira fordítható forrásösszeget.

A lap szerint az Aktor belépését a tao-törvény felől nézve még el is lehetne fogadni, de sok egyéb szerződés is előkerült, például a szervezési feladatok megosztásáról, ami a lap szerint már érthetetlen, a POSZF tevékenységi köreinek jó része átfedést mutat az Aktoréval.

A cikk részletesen ismerteti a különféle tavalyi és idei szerződéseket

Nem kevés közpénz

A Pécsi Stop szerint az valószínűsíthető, hogy az Aktor a nála landoló pénzből további alvállalkozókat is fizethettek. A 2018-as találkozóra a POSZF az államtól 70, míg a pécsi önkormányzattól 40 millió forintot kapott.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője úgy fogalmazott, hogy erősen aggályos, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át. Szerinte az ügyben a tulajdonosi jogokat immár csak közvetetten gyakorló pécsi városházának kellene intézkednie, lehetséges, hogy ezt ők kifejezetten kezdeményezni is fogják Páva Zsoltéknál.