Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg kedden lehet utoljára ltp-t kötni az OTP-partnereknél

2018.10.16. 16:21 Módosítva: 2018.10.16. 16:32

Az OTP Bank kedden közölte hivatalos ltp-s menetrendjét, amiből kiderül:

szerződéses partnereiken keresztül kedden van már csak lehetőségük lakástakarékot nyitni azoknak, akik eddig nem tették meg. 

A pénzintézet tájékoztatása szerint a partneri szerződéskötés esetén a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő 2. munkanap. A fiókokra ez a tájékoztatás nem vonatkozik, ezekben a törvény végső jóváhagyása után következő naptól nem lehet többé ltp-t indítani. Hogy mikor kerül sor a végső jóváhagyásra, az még nem eldöntött, a kormány nyilván iparkodik, hogy mielőbb átmenjen a törvény, de ehhez még szükség van házelnöki és államfői aláírásra, valamint ki kell adni egy Magyar Közlönyt. Ez szélsőséges esetben megtörténhet még kedd este, de lehetséges, hogy átcsúszik a hét második felére. 

Korábban tévesen az a hír terjedt el, hogy a most szerződő ügyfeleknek október utolsó napjáig el kell utalniuk az első részletet is, az OTP kommunikációs osztálya azonban kérdésünkre ezt cáfolta. A külső partnereknek küldött tájékoztató lehetett félreérthetően megfogalmazva, ennek alapján jött le a sajtóban több helyen az október 31-e. 

A valóság az, hogy október 31-e csak a számlanyitási díj befizetésének határideje, az első részletnek nem kell ebben a hónapban elmennie ahhoz, hogy érvényes legyen a szerződésünk. Bár a napokban szerződők megkezdhetik már októberrel a gyűjtést, ez nem kötelező.

Az ltp összegét minden hónap 12-én vonja le a rendszer, aki ma vagy tegnap szerződött, annak értelemszerűen emiatt már nem vonták le, tehát ha valaki ragaszkodik az októberi utaláshoz, annak ezt külön meg kell tennie a netbankján keresztül vagy egy fiókban az ügyintéző segítségével.

Ha nem tesz semmit, akkor november 12-én kezdődik a gyűjtés, ez azonban egyáltalán nem érinti a szerződésének érvényességét. 

Az Erste Bank is küldött hasonló menetrendet, ők azt írták, a már aláírt, keddi (október 16.) dátummal ellátott ajánlatokat legkésőbb péntekig (október 19.) kell eljuttatni a pénztárhoz. A Fundamentánál ugyanez a helyzet.