Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán javaslatára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

LRM EXPORT 218883753332744 20181016 105445634
2018.10.16. 10:34

3,1 tonnáról 31,5 tonnára emeli aranytartalékát a jegybank – jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Matolcsy szerint ez gazdaság- és nemzetstratégiai fontosságú döntés, de ezt leginkább történelmi példákkal indokolta meg, miszerint a középkorban, amikor Magyarország gazdag ország volt, akkor nagyon sok arany volt itt, mi adtuk az európai arany öthatodát. 

A tartalék 12,5 kilós arany rudakban van, és repülővel Magyarországra is szállították. Matolcsy elmondta: Orbán Viktor kezdeményezte egy éve, hogy az MNB gondolja át az aranystratégiát, ezután döntöttek a tartalék növelése mellett.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke elmondta, hogy a 31,5 tonna arany az MNB tartalékának 4,4 százalékát teszi ki. Monetáris politikai szempontból stabilitási szerepe van az aranynak szerinte, bizalmat épít a jegybankkal szemben. A régióban amúgy a lengyeleknek van a legtöbb aranyuk, 112 tonna, arányaiban pedig Romániának, ott 103 tonna a tartalék 10 százalékát teszi ki. A sajtótájékoztatón Nagy elmondta, hogy a legtöbb aranya az Egyesült Államoknak van, 8000 tonna, de az elmúlt években Kína és Oroszország is elkezdett aranyat felhalmozni.

Nagy Márton egyébként 2017-ben az Index Pénz Beszél blogján még arról írt, hogy a makrogazdasági sérülékenység megítélése szempontjából már nem az aranynak, hanem elsősorban a likvid, biztonságos, devizaköveteléseket is magába foglaló nemzetközi tartalékállománynak van jelentősége, és az arany jelenleg már csak mint potenciális befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben.

Nagy akkor azt írta,

az MNB tartaléktartásának fő motivációival összhangban áll az aranytartalék alacsony, illetve a deviza értékpapírok magas aránya a nemzetközi tartalékokon belül.

„A modern jegybankok által kitűzött tartaléktartási célok többfélék lehetnek, melyek közül a legfontosabb a devizalikviditás biztosítása pénzügyi turbulencia esetén a bankrendszer és az állam számára, illetve az állam tranzakciós igényének kielégítése. Ezen céloknak megfelel, hogy Magyarország nemzetközi tartalékainak oroszlánrészét – több mint 99 százalékát – a devizakövetelések, azaz a külföldi devizában denominált értékpapírok, betétek, számlapénz, köznapi nevén a devizatartalék teszi ki, mellette mindössze néhány tized százalékra tehető az egyéb tartalékelemek, mint például az aranytartalék aránya" – írta.

(Borítókép:  Szekeres Máté/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?