Megpezsdült a kárpótlási jegy piaca. Mi lehet a háttérben?

2018.10.21. 15:00
A válasz röviden: nem tudjuk.

Az elmúlt hónapokban, sőt, az elmúlt években nem nagyon volt érdemes rápillantani a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedésére. Szinte nulla likviditás, egy-két kisebb kötés havonta, 600 forint körüli ár. Aztán pár hete megindultak a kötések, október 19-én pénteken például 3 millió forintos kereskedési érték mellett 10 százalékot drágult, és 1000 forint fölé ugrott az ár.

Puszta spekuláció? Vagy tényleg lesz valami felhasználási lehetőség újra. Esetleg valaki hallott valamit és a bennfentes értesüléseit kihasználva halmoz fel?

Egyelőre nem lehet látni semmit, egy kisbefektető ugyan nemrégiben az államot is beperelte, mert nem kap felhasználási lehetőséget, ám a felemás bírói ítélet valami olyasmit mondott ki, hogy az állam köteles elfogadni a jegyeket, ha privatizációt ír ki, ugyanakkor nem lehet kényszeríteni az államot arra, hogy biztosítson felhasználási lehetőséget.

Itt tartunk most, és ami a jegytulajdonosoknak különösen aggasztó lehet, még a kisebb állami részesedések értékesítésénél sem látszik, hogy lehetne jeggyel fizetni.

Figyelni mindenesetre érdemes, ha egy értékpapírral történik valami, utána mozgás jön a kereskedésben. de sokszor fordítva is igaz, ha mozog egy papír, utána szokott vele történni valami.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Hírek