Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Eladó a panelja? Két hónapja van másikat találni

2018.10.22. 07:26

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban. Ezt azt jelenti, hogy egy panellakást átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakást akár 3 hónap alatt is lehet értékesíteni - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője úgy fogalmazott: a családi házak átlagosan nagyjából fél év alatt kelnek el, ami így is több mint 50 nappal rövidebb a 2013-ban jellemző körülbelül 8 hónapos átlagnál.

Az újépítésű lakások értékesítése átlagosan kétszer olyan hosszú ideig tart, mint a használt lakásoké. De ez nem jelent problémát, mert egy társasházi lakás jellemzően másfél év alatt készül el, így a kivitelezőnek elegendő idő áll rendelkezésére az eladásra.

Az eladók nemcsak gyorsabban szabadulhatnak meg a lakástól, hanem jóval kevesebbet kell engedniük az árból is, mint 2013-ban: az alku mértéke folyamatosan csökken, az elmúlt öt évben 4 és 10 százalék közé mérséklődött. Míg 2013-ban átlagosan 13 százalékkal lehetett végül olcsóbban megvásárolni az adott ingatlant a kezdetben meghirdetett árnál, addig 2018-ban csupán a vételár 7,1 százalékát tudta megspórolni a vevő az alku során.

Az áralku értéke a családi házaknál a legnagyobb, itt a kezdetben meghirdetett ár 10,2 százalékát tudja megspórolni a vevő. A legkisebb árengedményt, átlagosan 4,3 százalékot a panellakásoknál tudják elérni a vevők.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az újépítésű lakásoknál a kivitelezési költségek folyamatos emelkedési miatt nem jellemző az alku. „Azonban a használt ingatlanoknál sem mindig lehet alkudni, mivel egy jó elhelyezkedésű és árú használt ingatlanért akár még licithelyzet is könnyen kialakulhat” – írja a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?