Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Népszava: Kifizettetnék az orvosi ellátást azzal, akinek gond van a tb-jével

2018.10.22. 13:37

Eddig csak az elmaradt járulékokat kellett befizetni, a jövőben viszont behajtanák az aktuális ellátás árát azokon, akiknek a kezelés pillanatában nincs rendben az egészségbiztosítása – írja a Népszava egy törvénymódosító javaslat alapján, ami állítólag a birtokukba jutott. 

A lap szerint 400 ezer embert érinthet hátrányosan, ha bevezetik ezt az intézkedést. Konkrétan arról van szó, hogy akinek nincs rendben a társadalombiztosítási jogviszonya (tehát nem fizet maga után, vagy a munkahelye nem fizeti utána az ellátásra feljogosító szociális hozzájárulási adót vagy egészségügyi járulékot), annak ki kellene fizetnie az egészségügyi ellátásának az árát.

Jelenleg ez nem pont így néz ki. Amikor valaki orvoshoz megy, a rendelőben ellenőrzik a tb-számát és azt, hogy rendben van-e a jogviszonya. Ha nincs, és felvillan a piros lámpa, az orvos figyelmezteti, hogy tegye rendbe a jogviszonyát és az adóhatóság megpróbálja behajtani rajta az elmaradt járulékot, de ettől még térítésmentesen ellátják az illetőt.

Ha valóban a fentiek értelmében változik a törvény, úgy az elmaradt járulék mellett a kezelés árát is behajtanák, ami adott esetben a sokszorosát teheti ki a hiányzó hozzájárulásnak. 

A lap szerint egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de persze a betegségtől függően sokszorosára nőhet. (A sürgős, életmentő ellátások elvben alanyi jogon, ingyen járnak.) De például egy szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul.

A daganatos betegek egy adagnyi kemoterápiája tipikusan 700 ezer forint a Népszava szerint, ám ebből legalább egy tízes sorozatra van szükség. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a rákgyógyszerét szükség van a célzást segítő molekuláris vizsgálatra is, már az belekerülhet másfél millió forintba. Egy szülésért 68 ezer forintot fizet az egészségbiztosító. 

Az eredeti cikkben nem szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumának kommentárja, mi most megkérdeztük a minisztériumi sajtóosztályt, meg tudják-e erősíteni, hogy valóban készül ilyen módosító javaslat. Amint reagálnak, közöljük. 

Frissítés: Az EMMI ugyan nem válaszolt kérdésünkre, de kijött az MTI-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye, ami szerint:

egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte.

Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe.