Jenő
-2 °C
6 °C

Az MNB nevében kérnek ki banki adatokat csalók

2018.10.24. 10:03 Módosítva: 2018-10-24 11:23:58

Ismeretlen csalók hamis elektronikus leveleket küldenek ki az MNB nevében, így próbálva magyar magánszemélyektől banki azonosítókat, pénzt kicsalni – írja a jegybank közleményében. 

A Magyar Nemzeti Bank ügyfélbejelentések alapján értesült arról, hogy ismeretlenek a jegybank nevében vagy annak „elvárásaira” hivatkozva próbálnak banki adatokat kicsalni magánszemélyektől. Ehhez hasonló csalási kísérlet legutóbb 2016 decemberében történt.

A mostani levelek egy része – hasonlóan a korábbiakhoz – a „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” jellegű. Ezeknél a feladók nagy összegű pénz – ebben az esetben jelentős örökség – rövidesen várható érkezéséről értesítik a címzetteket. Az átutalás feltételeként a feladók az MNB számára – pl. a várható átutalások eredetének igazolására, bizonyítására – az ügyfelek saját banki azonosítóit, illetve pénzt kérnek rövid határidővel. A levelek másik típusa szerint az MNB éppen azért kéri el az ügyféladatokat, hogy könnyebben felderíthesse a jövőben az ügyfelet érintő esetleges csalási kísérleteket.

Ha az ügyfelek az üzenetekre esetleg gyanútlanul válaszolnak, annak a súlyos kockázatnak tehetik ki magukat, hogy a megszerzett azonosítók révén a csalók pénzt emelhetnek le bankszámlájukról.

Az MNB soha nem küld ki ilyen tartalmú leveleket, a fogyasztók esetében átutalással összefüggő ügyintézést nem végez, azzal kapcsolatos információt e-mailben nem igényel. Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akik egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. 

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Az MNB – amely minden ügyben büntető feljelentést tesz – az ügyfeleknek azt tanácsolja, ne reagáljanak az ilyen megkeresésekre, vagy ha ez mégis megtörtént, haladéktalanul lépjenek kapcsolatba a bankjukkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?