Szlovákia Magyarország felől vinné be az összes földgázt

2018.10.25. 14:25

A magyar-szlovák gázvezeték szlovákiai szállítási irányában felajánlott bővített kapacitás egészét lekötötték az ajánlattevők a 2022-2029-es időszakra a második ajánlattételi eljárásában - írja a Portfolio a Magyar Gáz Tranzit Zrt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH csütörtöki közleménye alapján. 

A vonatkozó tartó időszakra a 4,29 milliárd m3/éves mennyiséget meghaladták a lekötési igények, így a felajánlott bővített kapacitás 100 százaléka lekötésre került. Ez a mennyiség hozzávetőleg megegyezik Szlovákia teljes éves gázimportjával, vagyis

elképzelhető, hogy északi szomszédunk hamarosan teljes földgáz-behozatali igényét Magyarország felől elégíti majd ki.

Az ezt követő időszakra kisebb mértékben érkeztek be vételi/kapacitáslekötési ajánlatok, melyeket szintén allokáltak. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) szerint a sikeres kapacitásallokációs eljárás esetén a hazai tranzitforgalom növelésével jelentősen javul a hazai földgázellátás, mind ellátásbiztonsági szempontból, mind pedig a földgázforrás diverzifikáció vonatkozásában, ami hozzájárul a hazai versenyképesség javulásához is. A szlovákiai irányú gázszállítási kapacitás bővítésével jelentősebb tranzitbevételhez is juthat Magyarország.

A kapacitásbővítési beruházás munkálatai 2019 elején indulnának. A vezeték kapacitása jelenleg észak-déli irányban háromszorosa a dél-északinak, a cél az utóbbi irány kapacitásának megháromszorozása.