Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szlovákia Magyarország felől vinné be az összes földgázt

2018.10.25. 14:25

A magyar-szlovák gázvezeték szlovákiai szállítási irányában felajánlott bővített kapacitás egészét lekötötték az ajánlattevők a 2022-2029-es időszakra a második ajánlattételi eljárásában - írja a Portfolio a Magyar Gáz Tranzit Zrt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH csütörtöki közleménye alapján. 

A vonatkozó tartó időszakra a 4,29 milliárd m3/éves mennyiséget meghaladták a lekötési igények, így a felajánlott bővített kapacitás 100 százaléka lekötésre került. Ez a mennyiség hozzávetőleg megegyezik Szlovákia teljes éves gázimportjával, vagyis

elképzelhető, hogy északi szomszédunk hamarosan teljes földgáz-behozatali igényét Magyarország felől elégíti majd ki.

Az ezt követő időszakra kisebb mértékben érkeztek be vételi/kapacitáslekötési ajánlatok, melyeket szintén allokáltak. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) szerint a sikeres kapacitásallokációs eljárás esetén a hazai tranzitforgalom növelésével jelentősen javul a hazai földgázellátás, mind ellátásbiztonsági szempontból, mind pedig a földgázforrás diverzifikáció vonatkozásában, ami hozzájárul a hazai versenyképesség javulásához is. A szlovákiai irányú gázszállítási kapacitás bővítésével jelentősebb tranzitbevételhez is juthat Magyarország.

A kapacitásbővítési beruházás munkálatai 2019 elején indulnának. A vezeték kapacitása jelenleg észak-déli irányban háromszorosa a dél-északinak, a cél az utóbbi irány kapacitásának megháromszorozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?