OBA, BEVA, nyugdíjalap: csak nem egy összevont gigaalap készül?

2018.10.26. 16:58
Egy rakás vezető beosztású embert keres az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A piac szerint az MNB megint leporolhatta a "nagy, közös alap" tervét.

A színfalak mögött régóta zajlik egy komoly hadakozás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és más, a pénzügyekkel foglalkozó szakmai szövetségek, vagy állami szervezetek, például a Pénzügyminisztérium között. Az MNB időről időre azt szorgalmazza, hogy a különböző pénzügyi garanciális intézményeket át kellene alakítani, integrálni kéne.

A brókercégeknél tartott ügyfélvagyonra a Befektető-védelmi Alap (BEVA), míg a bankoknál tartott ügyfélpénzekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jelent egyfajta garanciát, legalábbis személyenként és intézményenként 30 millió forint értékig.

Alelnöki beszéd

Windisch László MNB-alelnök azonban nemrégiben egy további garanciaalapot helyezett kilátásba, amikor az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének szeptember 27-i konferenciáján arról beszélt, hogy az MNB támogatná egy, az OBA-hoz és a BEVA-hoz hasonló garanciarendszer felállítását az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében is.

Sőt, korábban a biztosítói szakmában is beszédtéma volt, hogy az MNB a biztosítói szegmensben is szívesen látna egy új garanciakoncepciót, amelynek kialakításában, működtetésében természetesen maga is szerepet vállalt volna.

Személyes tervek

Most azt hallottuk, hogy az MNB a biztosítós terveiben falakba ütközött, de egy integráltabb garanciális rendszer napirenden maradt. Mint ismert, Matolcsy György jegybankelnöknek jövő márciusban járt le a mandátuma.

Forrásaink szerint magát az elnököt vélhetően utóbbi esetben sem érdekelné egy nagy közös alap vezetése, de a szakmában régi pletyka, hogy amennyiben Matolcsy helyett új elnök érkezne, akkor az elnök közvetlen kollégáinak is mennie kellene és ebben a csapatban már lenne olyan, akinek jó menekülő-útvonal lenne a közös garancialap. A pletyka most azért erősödött fel, mert ha nem is túl nagy csinnadrattával, de az OBA váratlanul komoly bővítésekbe kezdett, legalábbis a honlapja "karrier" fülecskéje alá felkerült egy csomó vezetői állás.

Az OBA létszáma amúgy rendkívül alacsony, de most négy igazgatói posztot és további két állást is meghirdetett az alap, ezek a következőek: informatikai igazgató, jogi és szabályozási igazgató, kártalanítási és ellenőrzési igazgató, pénzügyi, gazdálkodási és elemzési igazgató, kártalanítási szakértő, vezetői asszisztens.

Mindez a bővülés egy olyan cégben, amelyben az OBA tavalyi éves beszámolója szerint 17 fő volt az átlagos dolgozói létszám, ugrásszerű növekedésnek tűnik, ráadásul ilyen kevés ember aligha indokolná egy többszintű hierarchia bevezetését, egy összevont, több alapot is felügyelő intézmény már annál inkább.

Az OBA igazgatóságában amúgy az OBA ügyvezető igazgatója mellett dominálnak az állami emberek, két MNB-s, egy PM-s, illetve egy SZHISZ-es (vagyis takarékszövetkezetes) szakember mellett a piac, vagyis a Magyar Bankszövetség csak két főt delegál.