Plotinus: nyolcan jöttek, és a padlástól a pincéig mindent átkutattak

2018.10.26. 16:35
Kevés olyan kibocsátói sztori van a Budapesti Értéktőzsdén, ami ennyire jónak tűnik kívülről. A parkettre lépett egy kis, magyar cég, a Plotinus Holding és mindenki jól járt vele, aztán négyszeres áremelkedés után a társaság elszámolna, zárna. A feltételes mód indokolt, egy MNB-vizsgálat miatt ugyanis úgy tűnik, végül gellert kap a történet.

A Plotinus Holding egy kisebb részvénytársaság a budapesti tőzsdén. 2011. február 15-én debütált, a kereskedése 1500-1600 forinton indult, aztán hét évnyi nagyjából egyenletes emelkedés után, immár 6000 forinton távozna. Úgy, hogy nemrég 700 forint osztalékot is fizetett.

A cég korábban az ismert befektetési szakemberhez, Zsiday Viktorhoz kötődött. Ő a mai napig is tulajdonos, de immár háttérbe szorult, nem tisztségviselő. Másfél éve jelentette be, hogy már fárasztja a nyilvános társaságokkal járó sok tennivaló. Ekkor új vezető érkezett, a felsőtárkányi Szabó Zoltán Sándor személyében. Aköltségtakarékos cégnek egyetlen alkalmazottja van.

A cég elkezdte eladogatni az eszközeit, sőt, mára gyakorlatilag az összes érdekeltségétől megszabadult, többek között a Váci út 188. címen található irodaházban, a Budapest Bank egykori székházában birtokolt résztől, illetve egy budapesti gerincklinikától is.

Az volt a stratégia, hogy a befolyt vételárakat a társaság kifizeti a részvényeseinek, vagyis az amúgy illikvid tőzsdei forgalomban visszaveszi a részvényeit, majd távozik, vagy ha esetleg van értéke az üres tőzsdei cégnek, akkor azt is hasznosítja.

A Plotinus előbb júniusban jelentette be, hogy az összesen mintegy 500 ezer papírjából 300 ezer darab részvényét visszaveszi, részvényenként 6000 forinton, majd miután ez sikerült, októberben azt is közölte, hogy újabb 150 ezer papírra ad megbízást, továbbra is 6000 forinton. Minden részlet teljesen transzparensen be volt jelentve. Kívülről úgy tűnt, hogy klasszikus részvény-visszavásárlásnak (share buybacknek) vagyunk a tanúi.

Felfigyelt az MNB

Ám a tranzakciók valamiért felkeltették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakembereinek a figyelmét. Piaci manipuláció, vagy tisztességtelen piaci magatartás gyanúja alá eshetett a tömeges részvényvétel, mert egyik reggel nyolc öltönyös ember lepte el a Budapest, Versec sor 9. címet.

A Plotinus egy korábban birtokolt leányvállalatának, az említett gerincklinikának a címére volt bejegyezve, ahol a felügyeleti szakemberek a rémült recepciósok és gyógytornászok szeme láttára a pincétől, a padlásig átkutatták a céget.

Egy másik vizsgálat keretében a készenléti rendőrség embereivel kiegészülve helyszíni vizsgálatot tartottak Budapesttől 140 kilométerre is, a cégvezető felsőtárkányi címén, és többeket beidéztek meghallgatásra.

Részletes válasz

Rákérdeztünk az MNB-nél az intézkedés hátterére, hiszen szakújságírói szemmel a holding példásan transzparens cégként működött, míg egy rakás cég árfolyama folyamatosan emelkedik mindenféle bejelentés előtt. A jegybank komolyan vette a kérdéseinket, válaszukat pontokba szedve és összefoglalva idézzük:

  • Az MNB szakmai modelleket alkalmaz a piaci visszaélések elleni küzdelem során. Amennyiben e modellek jelentős kockázatot mutatnak, a jegybank – akár folyamatos felügyelet, akár piacfelügyeleti eljárás keretében – a tényállás döntéshozatalhoz szükséges mértékű tisztázását követően minden esetben a szükséges intézkedéseket alkalmazza.
  • A részvény-visszavásárlási programok keretében kereskedési helyszínen saját részvényre kötött vételi ügyletek gazdasági okokból jogosak lehetnek, és bizonyos esetekben mentességet élveznek a piaci visszaélésekről szóló 596/2014/EU sz. európai parlamenti és tanácsi rendelet (MAR) hatálya alól. Ennek feltétele azonban, hogy azokat a vonatkozó szabályokban meghatározott átláthatóság jegyében végezzék, és – többek között – az árakra és forgalomra vonatkozó határértékeket betartsák.
  • Azok a részvény-visszavásárlási programok keretében bonyolított, saját részvényekre vonatkozó ügyletek, amelyek nem teljesítik a MAR szerinti feltételeket – bár nem lehet önmagukban pusztán emiatt piaci visszaélésnek tekinteni őket – adott esetben, egyéb feltételek teljesülése esetén kimeríthetik a piaci visszaélés fogalmát.
  • A Plotinus Holding Nyrt. által megvalósított részvény-visszavásárlási programot érintő piacfelügyeleti eljárás célja éppen annak vizsgálata, hogy ezen részvény-visszavásárlási program megfelelt-e az alkalmazandó európai rezsim szabályainak, tehát vonatkozik-e rá a MAR által biztosított mentesség.
  • A piacfelügyeleti eljárás megindítása természetesen nem jelenti bármiféle jegybanki értékítélet megelőlegezését a Plotinus Holding Nyrt.-re vonatkozóan. A piacfelügyeleti eljárás jelen szakaszában az MNB a döntéshozatalhoz szükséges tényállás tisztázása érdekében bizonyítási eljárást folytat le.

A társaság 3 milliárd forintos kapitalizációja az egyik legalacsonyabb a budapesti parketten, a legtöbb papír már saját kézben van, ezeket vélhetően a következő közgyűlés bevonhatja. A fő tulajdonos tehát maga a Plotinus, a társaság mellett Zsiday Viktor, Régely Károly, (a Concorde Értékpapír vezérigazgatója) és Zala Péter, illetve az ő családja még a további 5 százalék feletti tulajdonosok. 

Egy egykori konfliktus

Végül egy kis múltidézés, bár hangsúlyozottan nem gondoljuk, hogy személyes indulatok vezetnének egy ilyen felügyeleti eljárást. Zsiday Viktor korábban élesen kritizálta az MNB tulajdonolta Budapesti Értéktőzsdét, és csalódottan állapította meg, hogy nem nagyon történik semmi kézzelfogható a tőzsde körül, a tőzsdei stakeholderek érdekében. Akkor az MNB és a BÉT ezt eléggé zokon vehette, mert a BÉT erős stílusban, indokolatlannak tűnő arroganciával válaszolt a szakember blog-bejegyzésben megfogalmazott kritikájára. Mint a tőzsde fogalmazott "Zsiday Viktor csalódása korai és túlzott türelmetlenségre utal, a pálya széléről való fölösleges bekiabálásnak tűnik.” Bár akkor kevesen értették, hogy vajon miért bélyegezték az egyik legnevesebb tőkepiaci szakembert a pálya széléről bekiabáló türelmetlennek, azt tényleg nem gondoljuk, hogy a két évvel ezelőtti konfliktus mozgatta volna a kutakodó felügyelőket.