Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kotyogóst teljesen kiszorítja a kapszulás kávé

2018.10.29. 16:01

A kapszulás kávéfőző gépek divatja miatt nehéz idők járnak a kotyogós kávéfőzők gyártóira. Az olasz Bialetti-csoport, az eredeti kotyogós atyja 68 millió eurós adósságot halmozott fel 2018-ra, és komoly kérdések merültek fel az üzlet további fenntarthatóságával kapcsolatban – írja a Euronews.

Az IRI piackutató cég felmérése szerint tavaly 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a kotyogós kávéfőzők értékesítése, mint az azt megelőző évben, miközben a kapszulás kávé értékesítése 16,8 százalékkal nőtt. Még Olaszországban is ez a helyzet, ahol a háztartások 70 százalékában van kotyogós főző, mondta a portálnak Francesca Arcuri, a Filicori Zecchini olasz kávéforgalmazó cég kommunikációs igazgatója.

A kotyogós műfaj egyébként akkor virágzott fel, amikor az 1929-es nagy gazdasági világválság után az embereknek szerényebbek lettek az anyagi lehetőségeik, és kevesebben engedhették meg maguknak, hogy eljárjanak kávézni az olasz bárokba. Az otthoni tűzhelyen elkészíthető kávé olcsó alternatívát jelentett a kávézók gépi kávéjával szemben.

A dizájn aztán az évek során olyan ikonikussá vált, hogy helyt kapott a New York-i MoMában és a London Science Múzeumban is. További érdekesség, hogy amikor a szerkezet feltalálója meghalt 2016-ban, hamvait egy nagyobb kotyogósban helyezték el, de reméljük, nem főzte le senki. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?