A kotyogóst teljesen kiszorítja a kapszulás kávé

2018.10.29. 16:01

A kapszulás kávéfőző gépek divatja miatt nehéz idők járnak a kotyogós kávéfőzők gyártóira. Az olasz Bialetti-csoport, az eredeti kotyogós atyja 68 millió eurós adósságot halmozott fel 2018-ra, és komoly kérdések merültek fel az üzlet további fenntarthatóságával kapcsolatban – írja a Euronews.

Az IRI piackutató cég felmérése szerint tavaly 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a kotyogós kávéfőzők értékesítése, mint az azt megelőző évben, miközben a kapszulás kávé értékesítése 16,8 százalékkal nőtt. Még Olaszországban is ez a helyzet, ahol a háztartások 70 százalékában van kotyogós főző, mondta a portálnak Francesca Arcuri, a Filicori Zecchini olasz kávéforgalmazó cég kommunikációs igazgatója.

A kotyogós műfaj egyébként akkor virágzott fel, amikor az 1929-es nagy gazdasági világválság után az embereknek szerényebbek lettek az anyagi lehetőségeik, és kevesebben engedhették meg maguknak, hogy eljárjanak kávézni az olasz bárokba. Az otthoni tűzhelyen elkészíthető kávé olcsó alternatívát jelentett a kávézók gépi kávéjával szemben.

A dizájn aztán az évek során olyan ikonikussá vált, hogy helyt kapott a New York-i MoMában és a London Science Múzeumban is. További érdekesség, hogy amikor a szerkezet feltalálója meghalt 2016-ban, hamvait egy nagyobb kotyogósban helyezték el, de reméljük, nem főzte le senki.