Lehagyhatja a román minimálbér a magyart

2018.10.30. 10:40 Módosítva: 2019.01.11. 08:02

Romániában a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, amelynek értelmében a román minimálbér lehagyhatja a magyart – írja az Mfor. 

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel. Az új minimálbér a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet a cikk szerint.

Ha igazak a hazai híresztelések, akkor nem sokáig lehet a román minimálbér a magyar fölött:  várakozások szerint itthon is megemelhetik 150 ezer forintra a jövő évtől. Ehhez legalább 9,4 százalékos emelés kéne, amennyiben mégis ez alatt marad a hazai emelés szintje, úgy a bruttó minimálbér tartósan alacsonyabban maradhat, mint a románoknál.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a nettóra ugyanez már nem feltétlen áll. A román parlament tavalyi döntése értelmében 2018-tól kezdődően ugyanis a munkáltatók és munkavállalók között megoszló tb-járulékok helyett kizárólag a munkavállalók bruttó fizetését terhelik meg 35 százalékos tb-járulékkal (ez a 10 százalékos jövedelemadón felül jön le a fizetésből), ami elveszi a bruttó béremelés egy részét. A teljes képhez még azt is érdemes hozzátenni, hogy ezek az összegek vásárlóerő-paritáson mit jelentenek (vagyis mennyit tudunk vásárolni a fizetésünkből), ebből a szempontból viszont megint csak azt kapjuk, hogy Romániában egy kicsit jobb a helyzet: az Eurostat adatai alapján már 2018-ban megelőzte a román alapbér a magyart vásárlóerő-paritáson.