Jolán
2 °C
4 °C

Lehagyhatja a román minimálbér a magyart

2018.10.30. 10:40 Módosítva: 2018-10-30 15:23:52

Romániában a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, amelynek értelmében a román minimálbér lehagyhatja a magyart – írja az Mfor. 

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel. Az új minimálbér a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet a cikk szerint.

Ha igazak a hazai híresztelések, akkor nem sokáig lehet a román minimálbér a magyar fölött:  várakozások szerint itthon is megemelhetik 150 ezer forintra a jövő évtől. Ehhez legalább 9,4 százalékos emelés kéne, amennyiben mégis ez alatt marad a hazai emelés szintje, úgy a bruttó minimálbér tartósan alacsonyabban maradhat, mint a románoknál.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a nettóra ugyanez már nem feltétlen áll. A román parlament tavalyi döntése értelmében 2018-tól kezdődően ugyanis a munkáltatók és munkavállalók között megoszló tb-járulékok helyett kizárólag a munkavállalók bruttó fizetését terhelik meg 35 százalékos tb-járulékkal (ez a 10 százalékos jövedelemadón felül jön le a fizetésből), ami elveszi a bruttó béremelés egy részét. A teljes képhez még azt is érdemes hozzátenni, hogy ezek az összegek vásárlóerő-paritáson mit jelentenek (vagyis mennyit tudunk vásárolni a fizetésünkből), ebből a szempontból viszont megint csak azt kapjuk, hogy Romániában egy kicsit jobb a helyzet: az Eurostat adatai alapján már 2018-ban megelőzte a román alapbért a magyart vásárlóerő-paritáson. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?