Jolán
2 °C
4 °C

Az OLAF is reagált az Elios-ügyre

2018.11.08. 14:19

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint törvényszéki szinten a tagország igazságszolgáltatásának feladata eldönteni, követi-e az testület ajánlásait. Ezt az Euronews kérdésre adott írásbeli válaszukban közölték.

"De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat" - írták. Hozzátették: 2017 végén az OLAF befejezte nyomozását, melyben 35, világítással kapcsolatos, az európai kohéziós alapokból finanszírozott ügyben találtak eltéréseket. "Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált."

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az Elios több településen is tendergyőztes lett, így a cég végezhette el a közvilágítás korszerűsítését. Az eljárásokban az OLAF szabálytalanságokat talált, amelyek alapján a Pest Megyei Főügyészség még januárban rendelte el a nyomozást, amelyet most nem folytat  tovább.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?