Az OLAF is reagált az Elios-ügyre

2018.11.08. 14:19

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint törvényszéki szinten a tagország igazságszolgáltatásának feladata eldönteni, követi-e az testület ajánlásait. Ezt az Euronews kérdésre adott írásbeli válaszukban közölték.

"De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat" - írták. Hozzátették: 2017 végén az OLAF befejezte nyomozását, melyben 35, világítással kapcsolatos, az európai kohéziós alapokból finanszírozott ügyben találtak eltéréseket. "Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált."

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az Elios több településen is tendergyőztes lett, így a cég végezhette el a közvilágítás korszerűsítését. Az eljárásokban az OLAF szabálytalanságokat talált, amelyek alapján a Pest Megyei Főügyészség még januárban rendelte el a nyomozást, amelyet most nem folytat  tovább.