Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Szeptemberben is nagyon pörgött az építőipar

2018.11.12. 10:28

Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az MTI. Az építőipar már a megelőző hónapban is nagyon pörgött, augusztusban is 25,7 százalékkal nőtt a termelés volumene éves alapon.

Mindkét építményfőcsoportban nőtt a termelés: az épületek építésének volumene 22,2, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal. Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az olyan (nagyrészt uniós forrásból finanszírozott) beruházások eredményezték a növekedést, mint út-, vasút- és közműépítések. Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az év első kilenc hónapjában 22,8 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest.  Az építőipar folyó áron számolt kibocsátása szeptemberben 375,3 milliárd forint volt, az év első kilenc hónapjában pedig elérte a 2235,8 milliárd forintot. 

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 42,5 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2017 szeptemberében.

Új szerződésből viszont kevesebbet kötöttek szeptemberben, ami azt is jelentheti, hogy lassulni fog az építőipar. A szeptemberben megkötött új szerződések volumene 34,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól. Az épületek építésére kötött új szerződések 9,3 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 46,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.