Árpád
-2 °C
4 °C

Mészáros bankjánál tartják a pénzt az MNB-alapítványok

2018.11.12. 11:05

26 milliárd forint közvetlen pénzügyi befektetésük maradt az MNB Pallas Athéné-alapítványaiknak, amelyeket tízszer ennyi közpénzzel, 266 milliárd forinttal indított el a jegybank 2015 elején. Ezt az összeget szinte mind a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló MKB Bankban tartják, a fennmaradó százmilliárdos tétel pedig vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül a cégbirodalom értékpapír-alapjába került, ami vállalati kötvényeket és befektetési jegyeket vett belőle – derül ki a 24.hu adatigényléséből.

A Matolcsy György volt helyettese, Balog Ádám által irányított MKB Bank 2016-ról 2017-re elért teljes betétnövekedés nem volt sokkal nagyobb, mint amennyit az MNB-alapítványok 2018 második és harmadik negyedévében bepakoltak a bankba, tehát a PA-birodalom pénze nem tekinthető elhanyagolhatót tételnek a bank szempontjából. 

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. közlése szerint a PA-birodalomnak (az alapítványoknak és csatolt vállalkozásaiknak figyelembe véve a 6 milliárdos vagyongyarapodást) összesen 272 milliárd forintnyi vagyona volt. Az ingatlanok értéke 99,4 milliárd volt, vagyis bő 172 milliárdot tartottak különböző pénzügyi eszközökben: bankbetétekben, vállalati kötvényekben, befektetési jegyekben.

a pa-alapítványok, az optima zrt. és az optimum i alap pénzügyi befektetései együtt
Infogram

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?