Mészáros bankjánál tartják a pénzt az MNB-alapítványok

2018.11.12. 11:05

26 milliárd forint közvetlen pénzügyi befektetésük maradt az MNB Pallas Athéné-alapítványaiknak, amelyeket tízszer ennyi közpénzzel, 266 milliárd forinttal indított el a jegybank 2015 elején. Ezt az összeget szinte mind a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló MKB Bankban tartják, a fennmaradó százmilliárdos tétel pedig vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül a cégbirodalom értékpapír-alapjába került, ami vállalati kötvényeket és befektetési jegyeket vett belőle – derül ki a 24.hu adatigényléséből.

A Matolcsy György volt helyettese, Balog Ádám által irányított MKB Bank 2016-ról 2017-re elért teljes betétnövekedés nem volt sokkal nagyobb, mint amennyit az MNB-alapítványok 2018 második és harmadik negyedévében bepakoltak a bankba, tehát a PA-birodalom pénze nem tekinthető elhanyagolhatót tételnek a bank szempontjából. 

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. közlése szerint a PA-birodalomnak (az alapítványoknak és csatolt vállalkozásaiknak figyelembe véve a 6 milliárdos vagyongyarapodást) összesen 272 milliárd forintnyi vagyona volt. Az ingatlanok értéke 99,4 milliárd volt, vagyis bő 172 milliárdot tartottak különböző pénzügyi eszközökben: bankbetétekben, vállalati kötvényekben, befektetési jegyekben.

a pa-alapítványok, az optima zrt. és az optimum i alap pénzügyi befektetései együtt
Infogram