Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

2,8 milliárdból fejleszti az elektronikus hadviselést a HM

2018.11.15. 15:52

Megvan, ki fogja szállítani a Honvédelmi Minisztérium számára az elektronikus hadviselés kellékeit – vette észre a 24.hu az uniós közbeszerzési értesítőben. A Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. nyert a minisztérium által eredetileg bő 3,6 milliárd forint plusz áfásra becsült tenderen, a beszerzést a cég végül olcsóbban, alig nettó 2,8 milliárd forintért vállalta el. 

A kiírás szerint a nyertes az alábbiakat szállítja a honvédségnek:

  • 3 mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, amelyeket a honvédség által biztosított terepjáróra kell integrálni;
  • 1 kommunikációs zavarórendszert, amit szintén a honvédség által biztosított terepjáróra kell integrálni;
  • 1 parancsnoki mobilállomást, ugyancsak honvédségi teherautóra integrálva;
  • 1 szimulátort;
  • és három oktatást is kell tartaniuk, kétszer 60 főst, a szimulátorra pedig egy 20 főst.

Opciósan ezen kívül beszerezhet még tőlük a minisztérium:

  • még 1 szimulátort; mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert; kommunikációs zavaró rendszert; valamint
  • a vásárolt berendezésekhez különféle pótalkatrészeket.

A 24 cikke szerint a Rohde & Schwarz cég, független, családi tulajdonú cég, 9900 alkalmazottal. 85 éve Münchenben alapították, honlapjuk szerint a rádiótávközlés és a méréstechnika területén működnek, elektronikus termékeket gyártanak és értékesítenek. 70 országban elért éves üzleti forgalmuk megközelíti az 1,9 milliárd eurót, melynek több mint 90 százaléka Németországon kívül keletkezik.

Magyarországon 1990 óta van képviseletük, 2015-ös üzleti évük forgalmát majdnem megduplázták 2016-ra, elérve a nettó 1,1 milliárd forintot. Adózott eredményük nem nőtt ilyen látványosan, 66,7 millió forintról 76,4 millió forintra emelkedett.