Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Odamondós közleményben kommentálta a rendőri razziát a milliárdos cége

2018.11.16. 18:27

Zavartalanul folyik tovább a termelés a szolnoki műtrágyagyárban - közölte a működtető Bige Holding Kft. pénteken az MTI-vel, miután a rendőrség a héten kétnapos akciót tartott a gyár területén. A cég a közleményben azt írta: "a társaság továbbra is törvényesen működik, a szabályokat, előírásokat maximálisan betartva".

A kft. tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának kiemelt ügyek osztálya tartott a cégnél kétnapos intézkedést. A hatóság szerintük

indokolatlan nagyszámú" - 250-300 - emberrel jelent meg a gyárban,

hogy ismeretlen tettes ellen eljárást indítson a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladék elhelyezésével elkövetett megsértése gyanúja miatt.

Hozzátették, a helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltóautó, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel, területen sátrakat építettek, drónokat bocsátottak fel, szemlebizottságokat állítottak fel. 

Úgy fogalmaztak: a bizottságok többsége mindkét napon azt látta, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál,

"tehát a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna."

A tájékoztatás szerint a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal,

"bár kicsit furcsállták, hogy gazembernek nézik őket".

A cégcsoport dolgozói

"már hozzá vannak szokva az alaptalan intézkedésekhez (zaklatáshoz), és immunisak a rendszeres hatósági erődemonstrációra"

- írták. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal péntek délután az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem róttak ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtöki tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. A miabonyunk.hu hírportál értesülései szerint valaki feljelentette az üzemet környezetszennyezés miatt.