Árpád
-2 °C
4 °C

Azt ígérte a csaló cég, hogy segít kiszűrni a csaló cégeket

2018.11.26. 11:06

11 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft.-t, mert megtévesztő módon állított ki cégeknek tanúsítványt, ami elvileg az interneten fellelhető vélemények alapján azt igazolta volna, hogy a cégek tisztességes kereskedelmi gyakorlatot folytatnak – derül ki a GVH közleményéből.

A cég egy szoftver segítségével 18 kulcsszó (pl. „hazug”, „átvág”...) alapján vizsgálta a vállalkozásokról fellelhető negatív véleményeket az interneten. Ha a keresés nem hozott ilyen eredményt, az adott cég megvehette a tanúsítványt, amit megjeleníthetett üzlethelyiségében, e-mailjeiben, honlapján, vagy például a szóróanyagain.

A GVH vizsgálata alapján azonban a cég által végzett elemzés egyáltalán nem volt teljes körű, sőt, a cég saját bevallása szerint is kizárólag előre meghatározott, alacsony számú kifejezés szűrésére terjedt ki, ezért a tanúsítvány valójában könnyedén félrevezethette a fogyasztókat. Ez így pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül a GVH szerint.

A hatóság kiemelt jelentőséggel vette figyelembe, hogy a jogsértés több mint tízezer céget ért el, és azt is, hogy a vállalkozás működésének egésze tisztességtelen kereskedelmi gyakorlaton alapszik. A GVH 2016-ban már elmarasztalta a vállalkozást emiatt, ezért súlyosító tényezőként kezelte az ismétlődő jogsértést is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?