Toroczkai Pipás Pista-csipsze: raktár van, gyár nincs Ásotthalmon

08
2018.11.27. 19:03

Nagy médiavisszhangot váltott ki, hogy Toroczkai László, volt jobbikos politikus, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke, Ásotthalom polgármestere csipszgyártásba fog a településen. Az Index is részt vett az ásotthalmi Agrárlogisztikai Központ átadásán, ami az első lépés lehet egy önkormányzati tulajdonú élelmiszeripari üzem kiépítésében, valamint az Ásotthalom's finest Pipas' chips, Ásotthalom sajátmárkás csipszének piacra kerülésében.

A falu szélén felépült kis gazdasági épület előtt pár újságíró és néhány érdeklődő helyi gyűlt össze a megnyitóra, valamint ott volt a rendfenntartó szervek széles spektruma:

A megnyitó kezdetét egy érzelmes rockszám jelezte, valamint, hogy egy polgárőr- és egy rendőrautó lezárta az útszakaszt, majd begördült maga Toroczkai is, aki egy rutinos filmsztár mosolyával üdvözölte a helyieket. Az ácsorgó ásotthalmiak amúgy egy villáminterjú keretében elmondták, hogy a névadó Pipás Pista "harcolt a rossz emberek ellen", igaz néha fel is akasztotta őket, valamint, hogy Ásotthalom a "batáta hazája". 

Toroczkai's finest 

Miután mindenki beállt a megnyitóhoz a helyére, Toroczkai még egy elnéző félmosollyal megjegyezte, hogy az egészet "úgyis lehúzta már a HVG", majd a mikrofonhoz lépett.

"Kenyérrel is él az ember" – kezdett bele mondanivalójába egy bibliai parafrázissal, majd a munkahelyteremtésre tért át, amiben, elmondása szerint, a közmunkaprogram csak az első lépés, helyi innovációk kellenek ahhoz, hogy legyen munka az embereknek. 

Ásotthalmon már több éve termelnek egyéb zöldségek mellett batátát, avagy ismertebb nevén édesburgonyát is a közmunkaprogram keretében. Azonban a közmunkás bér szégyen Toroczkai szerint, és így jött az ötlet, hogy valami olyan termékkel kéne piacra lépni, ami magasabb profitot  termel, és munkahelyeket is teremt. Ellenben a hagyományos csipsszel, a batáta nem csak finom, de egészséges is, így jött a batátacsipsz ötlete. (Toroczkai szerint a klímaváltozás tette lehetővé, hogy a hazánkban idegen édesburgonya termeszthető legyen.) Elmondása szerint a brand és a recept is a saját ötlete, amit ingyen és bérmentve átad az önkormányzatnak, sőt még a logót is saját maga tervezte.

Hosszú még az út

Toroczkaiék egyelőre befektetőket keresnek, addig is street food jelleggel terveznek kitelepülni nagyobb eseményekre, ahol sütik és árulják a Pipas' csipszet, akár a határokon túl is, hiszen a magyarországi helyszínek mellett Bécsbe is szeretnének menni. A tervek szerint az üzletet egy önkormányzati tulajdonú cég, a Várostanya Településfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. viszi majd, és minden bevételt a munkahelyteremtésre fognak fordítani. Jelenleg öt embert foglalkoztat a cég, feltételezhetően a rendezvényeken történő részvételhez szükséges személyzetet.

15
Fotó: Huszti István

A frissen átadott logisztikai központ lehetővé teszi, hogy tárolni tudják az édesburgonyát. A felépült egységet 50 millió forint EU-s támogatásból valósította meg az ásotthalmi önkormányzat. Toroczkai említett egy tervezett üzemet is, de ennek a részletei még nem világosak, tehát a hírek, miszerint "csipszgyártásba" kezd, némileg félrevezetőek voltak.

CSIPSZ VALÓBAN VAN, DE GYÁRTÁSRÓL MÉG NINCS SZÓ.

Jelenleg egy mozgatható sütőegységben készítik a csipszet, ezzel terveznek kitelepülni is.

A megkérdezett helyiek közül páran azt mondták, hogy még csak nem is halottak az egész dologról, néhány közmunkás viszont elmondta, hogy ők söpörtek föl reggel a megnyitásra váró épület előtt, valamint, hogy a zöldségtermesztésben is részt vesznek. Egyikük csillogó szemekkel kezdett tényeket sorolni a batátáról, és a többiek is lelkesnek tűntek, azt is elmondták, hogy bár még nem keresték őket a dologgal, de nagyon szívesen dolgoznának egy esetleges üzemben. Több helyi is méltatta a Váraljai családot, Váraljai Lászlót és Dénest, elmondásuk szerint ők hozták be a batátát Ásotthalomra, és az önkormányzat is tőlük vette az ötletet.  

A beszédet követően ismét egy érzelmes rockszám csendült fel, It's a long, long journey... szólt a hangfalakból, miközben mindenki elindult befelé megkóstolni a csipszet. Néhány helyi idős hölgy csodálattal lépett a sülő batáta illatától terhes épületbe, "jövünk majd mosogatni, jó lesz nyugdíj-kiegészítésnek" – mondta az egyikük. Bent zsákokban állt a hagyományos krumpli, a hűtőkamrában az édesburgonya, valamint az asztalokon batátacsipsz és tea várta a vendégeket.

Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan miből is állhat a receptúra, amit állítólag egy barátjával maga Toroczkai tökéletesített a tanyáján. Az édesburgonyának nagyon jellegzetes íze van, viszont talán pont ezért nehéz is mellélőni vele, valaki vagy szereti, vagy nem. Frissen kicsit nyúlós, viszont azok a falatok amiknek volt idejük visszakeményedni kifejezetten kellemesek, ropogósak voltak. Vásári csemegének is jó lehet, ahogy már nem egy helyen kapni is sült édesburgonyát, és ha sikerül megoldani a tartósítást és csomagolást, egy tévé előtt töltött estéhez is el lehet képzelni. Toroczkai elmondása szerint csak azután szembesült azzal, hogy máshol már ismert a batátacsipsz, hogy ők előálltak az öltettel.

Pipás Pista nem gender-kérdés 

Toroczkai külön kitért a márka nevét ihlető Pipás Pistára is, ugyanis több újság foglalkozott vele, hogy miért egy crossdresser sorozatgyilkosról nevezték el az ásotthalmi csipszet. Az ásotthalmi polgármester szerint Pipás Pista mesebeli karakter, helyi legenda, akit a szűk történelmi kontextuson kívül kell kezelni, és szerinte amúgy is bevált a névadás, hiszen foglalkozik vele a média. Arra a kérdésre, hogy nem érez-e ellentmondást aközött, hogy gyakran élesen bírálja a társadalmi nemek tudományát, és aközött, hogy a saját szellemi termékeként azonosított Pipa's finest csipszet egy férfiként élő nőről nevezte el, elmondta, hogy:

Továbbra is bírálom a gender szakot, szerintem az egész áltudomány, bár nem vagyok szakértő. Pipásnak semmi köze a genderhez, meg volt rá az oka, hogy férfinak öltözött. 

Elmondása szerint Pipás így próbálta elutasítani a férfiak közeledését, valamint így próbált meg védekezni az őt ért bántalmazások ellen. Azonban, amikor rá esett a választása, inkább az volt a szempont, hogy Pipás Pista népszerű, jól felismerhető karakter. Arra a kérdésre, hogy Rózsa Sándor neve felmerült-e, Toroczkai elmondta, hogy Rózsa Sándor neve már nagyon túlterhelt, nem lett volna elég egyedi. 

Pipás Pistának amúgy szobra is van a településen, a Rózsa Sándor múzeum előtt, Toroczkai elmondta, hogy Ásotthalomnak három legendája van:

  • Pipás Pista
  • Rózsa Sándor
  • És, egy harmadik, amiről inkább nem szeretett volna beszélni.

Aki azt remélte, hogy a boltok polcain találkozhat az ásotthalmi csipsszel, annak egyelőre csalódnia kell, viszont, ha szerencséje van, rendezvényeken belefuthat a Pipás Pista nevével fémjelzett batátacsipszbe. A márka jövőjét nehéz lenne megjósolni, de Toroczkai bizakodó, a kóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetésen reményét fejezte ki a helyi termékkel kapcsolatban, hiszen, ahogy fogalmazott:

A határkerítés ötlete is Ásotthalomról jött. 

(Borítókép: Huszti István / Index)