A Kommunista Párt tagja az Alibaba igazgatója

2018.11.28. 15:35

A Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapja hozta nyilvánosságra, hogy Jack Ma, az Alibaba alapítója és igazgatója, Kína egyik leggazdagabb embere a Párt tagja, adta hírül a BBC. A kínai milliárdosról azt már lehetett tudni, hogy támogatja Hszi Csin-ping főtitkár, a Kínai Népköztársaság elnökének külföldi cégeket érintő politikáját. 

Egy évvel ezelőtt Jack Ma a külföldi cégekkel kapcsolatban mondta el, hogy "ha ide akarnak jönni, akkor azt kell, hogy mondják 'Oké, betartjuk a kínai törvényeket és szabályokat' ". Ennek a gondolkodásnak a szellemében cége, az Alibaba is többször jelezte, hogy hajlandóak kiadni a vásárlók adatait, ha a hatóságok azt kérik.

Jack Ma vezetése alatt növekedett az Alibaba egy közel 400 milliárd dollár értékű óriásvállalattá, amely uralja Kína online kereskedelmét. A cég viszont tagadta, hogy a leköszönő elnökük bármikor is a Kommunista Párt érdekeit helyezte volna a cég érdekei elé, ami némileg ellentmond a Párt szabályzatának, miszerint a tagoknak a Párt érdekeit minden más elé kell helyezniük.

"A vezetőség politikai affinitása nem befolyásolja a vállalat döntéshozatali procedúráit. Betartunk minden szabályt és előírást minden adott országban, ahol tevékenységet folytatunk, mivel az a célunk, hogy megkönnyítsük azoknak az embereknek a dolgát, akik gazdasági tevékenységet kívánnak folytatni a digitális korban", mondta el a cég egyik szóvivője a Reuters kérdésére kedden.

Kínában közmondásos bölcsesség, hogy jó kapcsolatok kellenek az előrejutáshoz, ami jellemzően az ország Kommunista Pártjába történő csatlakozást jelenti.