Natália
1 °C
7 °C

Schmidt Máriától és Ungár Pétertől bérel irodát az Agrárminisztérium

DSZZS20181016119
2018.11.30. 09:08

A Schmidt Mária kormánybiztos és Ungár Péter LMP-s képviselő többségi tulajdonában lévő BIF Nyrt.-től bérelt irodaházba költözik az Agrárminisztérium, amíg annak Kossuth téri műemlék épületét felújítják – írja a Hvg.hu. A portál szerint a belvárosi Vigadó Palota Irodaházba már nagyban pakolnak át a minisztériumi dolgozók, az épületen kint is van a magyar és az uniós zászló, a minisztérium táblájával együtt.

Azt viszont sem a kormány, sem a BIF nem hajlandó elárulni, hogy a kormány mennyit fizet Schmidt Mária cégének azért, hogy nagyjából 2022-ig az albérlője lehet. 

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., avagy BIF alig egy éve vásárolta meg a Türr István utca 6. szám alatt található irodaépületet. A BIF-ben, amely korábban a kormányzati kegyekből kiesett Spéder Zoltán érdekeltsége volt, többségi tulajdonos a Pió-21 Kft., Schmidt Mária családi cége, amelyben rajta kívül tulajdonos a lánya, Ungár Anna, és a fia, Ungár Péter. 

A minisztérium nemcsak az irodáit, de a dolgozóinak parkolóhelyeit is Schmidt Máriától bérli, a Vigadó Palota Irodaház mellett van ugyanis közvetlenül az Aranykéz Parkolóház, amely szintén a BIF tulajdona. 

Hogy mindez mennyibe kerül, arról viszont egyik fél sem hajlandó beszámolni. A Hvg.hu megkereste az Agrárminisztériumot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a tárca „nem illetékes” a kérdésben, mert „a minisztériumok infrastrukturális ügyei a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartoznak”. A KEF pedig eddig nem válaszolt a megkeresésre. 

Nem úgy, mint a BIF, amely válaszában kitér arra, milyen büszkeség, hogy a kormány egy magyar céget választott a sok nemzetközi ingatlanfejlesztő helyett. Azt viszont a cég vezérigazgatója, Sajgál Gábor nem volt hajlandó elárulni, hogy a kormány mennyit fizet a bérleményért, mondván, a BIF tőzsdei cégként minden releváns információt közzétesz, ezenfelül viszont minden megosztott adat „a társaság működésével kapcsolatos, piacot befolyásoló információ” lenne.

Sajgál annyit mondott, hogy a bérleti díj megegyezik „a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is." A szerződés időtartama pedig megegyezik a  a minisztérium Kossuth téri épületének felújítására tervezett időtartammal.

A Hvg.hu megkereste Ungár Pétert is, aki csak az ilyenkor már szokásos közleményét küldte el arról, hogy a Pió-21 Kft.-ben kisebbségi tulajdonos, a cégvezetésben, döntésekben nem vesz részt. 

(Borítókép: Schmidt Mária (balra), Ungár Péter (jobbra). Fotó: Kovács Tamás / Szigetváry Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?