Judit
2 °C
7 °C

Drágább lesz jövőre a papír

2018.11.30. 09:45

Jelentősen emelkedhet majd 2019-ben a papír ára, így az újságoktól a csomagolóanyagokig minden nyomdaipari termék drágább lehet – írja a Népszava. A lap szerint idén már egyszer átlagosan 5-7 százalékkal emelkedett a nyomdaipari termékek ára, és még idén lehet egy ugyanekkora emelkedésre számítani, majd

2019-ben várhatóan tovább drágulnak, sőt történelmi csúcsra emelkednek a papírárak. 

Az elmúlt években egyre csökkent a papír iránti kereslet, aminek hatására a papírgyártók 4-5 százalékkal kisebb forgalmat tudtak bonyolítani, az országban pedig az elmúlt öt-hat évben úgy 6 millió tonnányi gyártókapacitást zártak be. A kereslet viszont, részben a nejlonzacskók kiváltására kínált papírzacskók terjedése miatt emelkedni kezdett, miközben a nyomdaipar is érzi az olyan nyomásokat, mint a munkaerőhiány, ezért meredeken emelkedni kezdtek az árak. 

A cikk megjegyzi, hogy a legtöbb magyar újság, magazin és reklámújság import, leginkább skandináv papírt használ a nyomtatáshoz, de ettől függetlenül ezeket is rosszul érinti majd az áremelkedés. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?