Konrád
6 °C
23 °C

Sehol nem tart a kastélyprogram, de a pénz negyedét már elköltötték

2018.12.03. 09:20

A kastélyfelújítási programra szánt pénz negyedét már elköltötte a kormány, de eddig még egy kastély sem újult meg az országban, pedig 2020-ig 39-nek kellene - írja cikkében a 24.hu. Annak ellenére, hogy a  Nemzeti Kastély- és Várprogram elvileg már 2015 óta tart, leginkább csak az áprilisi választások előtti kampányban kezdtek el "alapköveket" lerakni a beruházásokhoz. A kormány szerint viszont minden sínen van.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 20 kastélyt és 19 várat kellene felújítani, ennek a költségvetése eredetileg 33 milliárd forint volt, időközben viszont 57,5 milliárdra nőtt. A programra 40 milliárd forintot ad az Európai Unió, 17-et a magyar adófizetők. A program viszont nagyon elég rosszul áll, a 24.hu összegzése szerint

a 39-ből 7 műemlék felújítását kezdték el egyáltalán, egy sincs kész, az 57,5 milliárd negyedét viszont már elköltötték. 

A portál adatigénylése szerint eddig közel 9,8 milliárd forintot költöttek a várak és kastélyok rekonstrukciójára, a többi pénz pedig tanulmányokra, humán erőforrásokra és egyéb kiadásokra ment. A közbeszerzési értesítő szerint ennél többet, már 16 milliárd forintot nyertek el cégek a hét elkezdett felújításra. Viszont ha ebből következtetünk arra, hogy mennyibe is kerülnek ezek a projektek, akkor a tervezett 57,5 milliárd helyett 80 milliárd forintból fog kijönni az összes tervezett felújítás. 

Ha egyáltalán elkészülnek valaha. Elvileg 2020-ig le kellene tudni az összes felújítást, hiszen akkor ér véget az uniós költségvetési ciklus. Viszont az eddig elkezdett 7 projekt kivétel nélkül csak 2018-ban indult el, éppen hogy.  Tipikusan a választások előtt durrantották be a felújításokat, amikor fideszes képviselők kampányolni mentek a körzeteikben lévő kastélyokhoz. Viszont volt olyan, hogy a politikus egy olyan projektnek rakta le ünnepélyesen az alapkövét (mintha épülne bármi új egy régi épület felújításánál, amihez alapkő kell), amelynek még kivitelezője sem volt.

Ez történt a tatai Esterházy-kastélynál márciusban és a majkpusztai Esterházy-kastélynál szintén még a választások előtt. Ez utóbbinak csak négy hónappal később lett kivitelezője, mint hogy  Czunyiné Dr. Bertalan Judit átadta az épületet. A feladatot pedig Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége nyerte, a tervezett 2 milliárd forint helyett 2,8 milliárdért. 

A választásokon kívül az is ösztönözhette a 7 projektet, hogy az EU két szerve, a támogatási konstrukciót kezelő Irányító Hatóság, mint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is ellenőrizte a kastélyfelújítási programot. A felújításokat felügyelő Miniszterelnökség szerint viszont az uniós vizsgálatok nem találtak szabálytalanságokat, a program pedig remekül halad, folyamatosan készítik elő a projekteket, írják ki a pályázatokat, úgyhogy minden kész lesz időre. Igaz, hasonlókat már korábban, 2017 nyarán is mondott Virág Zsolt miniszteri biztos, amikor még egy felújítás sem indult el. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!