Volt fideszes képviselő is fillérekért bérelhet önkormányzati lakást a Várban

2018.12.14. 09:44

Még öt évig bérelhet kevesebb mint havi 50 ezer forintért egy önkormányzati bérlakást Tiffán Zsolt borász és korábbi fideszes országgyűlési képviselő – írja a Hvg.hu. A portál cikke szerint a fideszes borász már tíz éve használhatja a 60 négyzetméteres, a Halászbástya közelében található lakást, ami pár percre van Tiffán borbárjától. 

A 60 négyzetméteres, Hunyadi János utcai lakást ráadásul nem is a borász, hanem annak cége, a Munificencia Bt. bérli. A kerületi közgyűlés 11 igen, 2 nem szavazattal 2023-ig ennek a cégnek adta ki újra az ingatlant. A cég a lakásért havi 47 379 forintot fizet.

Mindez azért érdekes, mert az önkormányzati lakásokat a kerület akár arra is használhatná, hogy szociális alapon adja ki olyan családoknak, amelyek piaci áron – ami egy 60 négyzetméteres lakás esetében Budapest belső kerületeiben biztos, hogy 100 ezer forint felett kezdődik – nem tudnak lakást bérelni maguknak. A legtöbb önkormányzatnak van valamilyen szociális lakásprogramja, amelynek keretében kedvezményes bérleti díj mellett adják ki a tulajdonukban lévő lakások egy részét. 

A kedvezményes ár itt is fennáll, hiszen a kérdéses lakás piaci bérleti díja aligha lenne 50 ezer forint alatt, Tiffán Zsolt viszont aligha számít szociálisan rászorultnak. Amikor a Hvg.hu megkérdezte a sikeres borászt és exképviselőt arról, hogy  miért ő bérelheti kedvezményesen a lakást, csak annyit felelt, hogy kérdezzék meg a polgármestert. 

Nem ez az első alkalom, hogy kiderül, nem a leginkább rászorulók bérelhetnek nagyon olcsón önkormányzati lakásokat a Budavári Önkormányzattól. Nagy Gábor Tamás polgármester egymaga bírálhatja el a kerületi lakáspályázatokat, a közgyűlés így meg se nagyon tudhatja, kik a bérlők egészen addig, amíg meg nem akarják hosszabbítani a szerződésüket. Így derült ki 2016-ban például, hogy kedvezményes áron bérel önkormányzati lakást az önkormányzat volt pénzügyi igazgatója, egy helyi önkormányzati képviselő, a kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja, valamint a polgármester és volt felesége is. Erről itt írtunk részletesebben.