Piroska
-11 °C
-2 °C

Karácsony előtt négy nappal szóltak a dolgozóknak, hogy nem kapják meg az idei bónuszt

2018.12.23. 10:07

December 21-én kifüggesztettek egy közleményt a Hankook Tire rácalmási üzemébe, amelyben Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató sajnálkozva bejelentette, hogy az idei karácsonyra nem kapják meg a dolgozók a szokásos bónuszukat - értesült az Index. 

"Nehéz év áll mögöttünk. Vállalatunknak mind helyi, mind globális szinten számos nehézséggel kellett szembenéznie" - írta a vezető, aki szerint bár még nincsenek meg a végleges adatok, 2018-ban jelentősen elmaradtak a kitűzött céloktól. 

Emiatt az eddigi évekhez képest a vállalat globális központjában a szokásosnál is tovább tart a döntési folyamat az év végi bónusz kifizetéséről. A végleges jóváhagyása ebben az évben már nem lesz meg. A tavalyihoz hasonló mértékű bónusz kifizetésére valószínűleg 2019 január első felében kerül sor

- olvasható a közleményben. A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben, amely alapján nehezen tűnik megindokolhatónak, hogy miért nem kapták meg a magyar dolgozók az év végi bónuszt. 

A Hankook Tire egyik felháborodott dolgozója szerint a cég "inkorrekt módon átverte a munkavállalóit", ugyanis a beígért bónusz már szerepelt a 2018 októberi bérpapíron, sokan ennek fényében vállaltak nagyobb kiadást karácsonykor. Egyéni teljesítménytől függően dolgozónként 100-200 ezer forintról van szó. 

Sok helyen az étel, máshol az ajándék, másoknál a családi üdülés nem biztosított. Gyárleállás utolsó napján, időt se biztosítva a munkavállalóknak, hogy időben rendezni tudják a nem várt anyagi nehézségek elkerülését kívántak kellemes ünnepeket

- írta a dolgozó. 

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szerint a cég évek óta az év végi bónusszal kompenzálja dolgozóit az alacsony bérek miatt. A cég háromezer embert foglalkoztak, a gyárleállás napján sokan már hazafele mentek, amikor értesítették őket arról, hogy karácsonyig nem kapják meg a beígért összeget. 

A jutalom kifizetésnek a feltételei között szerepel a jelenlét, azaz a betegállomány mértéke. Az év végi pénz reményében rengetegen még a betegen való munkát is vállalták, hiszen erre alapozták az decemberi családi együttlétet

- írta a lapunkhoz eljuttatott közleményében a szakszervezet. "A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy hajlandóak-e a dolgozók nyomást gyakorolni a cég vezetése felé a bónusz mihamarabbi kifizetése érdekében".

A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben

Fontos a magyar gyár

A Hankook gumigyártónak 22 ezer dolgozója van világszerte, három gyáruk van Kínában, kettő Koreában, egy-egy pedig az Egyesült Államokban, Indonéziában és Magyarországon, a Dunaújváros melletti Rácalmáson. 

A cég a jelek szerint jól érzi magát Magyarországon, a magyar kormánnyal közösen idén márciusban jelentették be, hogy megkezdik a vállalat hazai beruházásának negyedik, 89 milliárd forintos ütemét, amely várhatóan 150 "magas hozzáadott értéket előállító" munkahely jön majd létre. Szijjártó Péter akkor azt mondta, hogy a kormány közel 3 milliárd forinttal segíti a projektet. 

Kim-Han Jun, a cég európai vezetője szerint a magyarországi termelés "jelentős mértékben erősítette a Hankook piaci pozícióit Európában és a legjelentősebb autógyárakat - például az Audit, az Opelt, a BMW-t, a Fiatot, a Fordot, a Seatot, a Skodát, Porschét vagy a Volkswagent - látja el gumiabroncsokkal". 

A rácalmási üzem 2007-ben kezdte meg működését, évente 19 millió gumiabroncsot állítanak itt elő. A vállalattal a magyar kormány 2012-ben stratégiai partnerségi megállapodást kötött