Hétéves mélyponton egy nagyon fontos gazdasági mutatónk

2018.12.24. 11:46

A folyó fizetési mérleg harmadik negyedéves statisztikája szerint tovább romlott a magyar gazdaság külső egyensúlya, írja a Portfolio.hu. Ebben a negyedévben már csak a GDP 2,5 százaléka volt a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség – vagyis a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege –, és ez az arány hétéves mélypontot jelent.

portfol.png
Fotó: Portfolio,hu

A fizetési mérleg aránya ugyanakkor még így is a pozitív tartományban van, ahová csak 2009-ben lendült föl az addigi vaskos mínuszokból.

A romlást főként az áruforgalomban egyre apadó többlet magyarázza, de ideiglenesen az európai uniós forrásbeáramlás akadozása is hozzájárul a tendenciához – magyarázza a gazdasági lap.

A cikk az MNB legfrissebb előrejelzése alapján azt írja: rövid távon a külső egyensúly további romlása várható. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlege az idén már csak 1,1 százalékos lehet, jövőre pedig 0,7 százalékra süllyedhet, vagyis gyakorlatilag eltűnik a válság után kialakult óriási többlet. A jegybank mégsem aggódik: 2019-től ugyanis várhatóan lassul a bérek és így a lakossági fogyasztási növekedése, de hasonló folyamatok várhatók a beruházásokban is,  ezért a folyó fizetési mérleg romlása az MNB szakértői szerint megáll 2020-ra, sőt, 2021-re ismét 2 százalék körül lehet.