Megvan a szombati szakszervezeti tüntetés négy követelése

2019.01.03. 08:59 Módosítva: 2019.01.03. 11:12

Négy pontban fogalmazták meg a kormány felé az országos munkabeszüntetés céljait az előkészítő bizottságban dolgozó szakszervezetek – tudta meg a Népszava.

Az érdekképviseletek a szombati demonstráción tervezik meghirdetni az országos sztrájkot, amennyiben nem teljesülnek a feltételeik. Az első pontjuk, hogy módosítsák úgy a munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány. 

10789852704 HUSZ1449
Fotó: Huszti István / Index

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) székházában karácsony előtt megalakult operatív munkacsoport szerda délután ugyanott tartott idei első ülésén született tematika szerint a második pontban fogalmazzák meg béremelési elvárásaikat. Ide tartozik például minimálbér két számjegyű emelése, a cafeteria visszaállítása és a közszféra béreinek rendezése. 

Harmadikként a szakszervezetek követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál. Végül külön pontban foglalták össze egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

Sok szakszervezet egyelőre nem jelezte, hogyan viszonyul a szervezkedéshez, a Népszava megkérdezte az egyik ilyet, Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét (VTDSZSZ), miért nem csatlakoztak még. Gulyás Attila elnök azt mondta, hogy megvárták a követeléslistát, de ha ezt hivatalosan bejelentik a szervezők, akkor januárban ők is kikérik tagjaik véleményét, akarnak-e csatlakozni a megmozduláshoz – jó iránynak tűnik a BKV-dolgozók szempontjából, hogy a túlóratörvényen túlmenő követeléseket is megfogalmaztak a szervezők. A csatlakozás a BKV-nál és más tömegközlekedési cégeknél függ a helyi bértárgyalásoktól is. A fővárosi közlekedési cég vezetői még nem tettek ajánlatot a 2019-es emelés mértékére, de a dolgozók érdekvédői az országos emelésként elfogadott 8 százalékot biztosan nem írják alá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla